ASIEN. Rekordtorkan pressar Asien hårt. Ett av de kraftigaste El Nino-fenomenen har lett till flera års torka i delar av länder som Indien, Thailand, Kambodja, Malaysia och Filippinerna. Foto: TT

Brinnande hetta i rekordtorrt Asien

Uppdaterad
Publicerad

Nya döda rapporteras varje dag under den värsta torkan i delar av Asien på decennier. FN skickar nu nödproviant till Papua Nya Guinea och i Indien har rekordhettan fått antalet skogsbränder att överträffa hela rekordåret 2014. Trots regn i dag har 60 nya bränder tagit fart och människor har tvingats fly sina hem i panik.

– Vi har varit uppe hela natten och försökt att hejda branden, eftersom vi inte fått någon hjälp av myndigheterna, säger en av de drabbade vid bergsstationen i Kasauli till tv-kanalen NDTV.

Indiska myndigheter rapporterar om rekordmånga skogsbränder under årets 4 första månader, över 20.000 hittills i år. Det är fler än det totala antalet skogsbränder under hela rekordåret 2014.

Över 9.000 brandmän uppgavs häromdagen arbeta med några av de värsta skogsbränderna i delstaten Uttarakhand, där åtta människor hittills har avlidit i eldsvådorna.

Uttarakhands slätter och bergstrakter rymmer flera av landets mest anrika och djurrika nationalparker som också drabbats. Här i norr är temperaturerna normalt sett milda, men Indien är mitt i en häftig värmebölja som slår nya rekord på nästan daglig basis nu.

Få åtgärder från myndigheterna

Men trots alarmerande rapporter om dödsfall mitt i vad som betraktas som den värsta torkan i stora delar av Asien på decennier, så är uppmärksamheten kring katastroferna inte speciellt stor i nationella medier. Inte ens i det värst drabbade landet Indien.

Här har torkan i vissa regioner pågått i upp till fyra år, och jordbruksproduktionen har till och med minskat, ända sedan 2014, samtidigt som befolkningen fortsätter att öka kraftigt.

Nu beräknas mer än 330 miljoner av landets över 1,2 miljarder invånare att sakna tillräckligt med vatten för sitt dagliga behov på grund av torkan. Det är fler än var fjärde indier.

Över 300 personer har avlidit i den fortsatt utdragna värmeböljan, brunnar sinar och vattenransonering pågår och boskap dör när både vattendrag och bete torkar.

Nu rapporteras också om helt torrlagda delar av floden Ganges, som i den hinduiska pilgrimsstaden Allahabad.

Konflikter vid sinande brunnar

Den förtvivlade bristen på vatten gör människor så desperata att det lätt blir konflikter vid brunnar och vattendrag. Beväpnade vakter har nu kallats in och placerats vid strategiska vattenreservoarer som dammar för att undvika vattenstölder, bland annat i den stora jordbruksdominerade delstaten Madhya Pradesh mitt i landet.

– Det är framför allt de fattiga på landsbygden som har drabbats så här långt, och oroligheterna har varit lokala. Och myndigheternas åtgärder mot torkan så här långt är halvhjärtade, problemet har inte riktigt nått eller uppmärksammats av politikerna här i New Delhi, säger Swaran Singh, professor i internationella studier vid Jawaharlal Nehru-universitet till SVT Nyheter.

Han tror dock att det är en tidsfråga. Nu när temperaturer runt 45 grader nått även i New Delhi, och i takt med att situationen blir alltmer ohållbar i minst 10 av landets delstater.

– Kommer det inget regn inom ett par veckor så har vi en nationell kris, säger Swaran Singh.

Oroligheter rapporteras också från till exempel Filippinerna på grund av torkan, och situationen är långt ifrån under kontroll ens i länder där torkan har brutits av monsunregnen och det snarare än översvämningar som är det akuta klimatproblemet. I Papua Nya Guinea har årslång torka följts av översvämningar, men matbristen är fortsatt så stor att FN nu uppger att 160.000 människor behöver månader av stöd med mat för att klara sig innan det går att skörda igen.

Mekongdeltat svårt drabbat

Klimatfenomenet El Nino, med ovanligt höga temperaturer i tropiska Stilla Havet, har varit extra kraftig och lett till mycket höga temperaturer och försvagade monsunregn i delar av Asien sedan 2014.

Den senaste tidens rekordhetta har adderat till bekymren och skapat mycket svåra problem för lantbrukare i stora delar av Sydostasien, inte minst i Burma och i norra Thailand.

I Thailands norra regioner har torkan pågått i över två år, och allt fler uttorkade brunnar och vattenransonering har lett till så decimerade skördar att matpriserna har stigit för de redan hårt drabbade i regionen.

Experter varnar nu för att en alltför stor andel av världens risskörd riskerar att slå fel, och andra grödor också.

Risken är att det blir så stora avbräck i livsmedelsproduktionen, så att en global matkris liknande den världen upplevde för över 10 år sedan kan vara under uppsegling igen.

Indien är tillsammans med Thailand och Vietnam tre av världens största risproducenter, och står för runt 60 procent av världens risproduktion.

Hittills har kvarvarande rislager i både Indien och Thailand dämpat prisstegringen, men bedömare tror att bristen kommer slå med kraft mot slutet av året.

Ris är stapelvara för en stor andel av de många miljoner människor som lever under fattigdomsgränsen i Asien, och som drabbas hårt redan av mindre prisökningar på ris och mjöl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.