Väderfenomenet som påverkar hela jorden

Uppdaterad
Publicerad

Torka, bränder, svält och epidemier – det återkommande väderfenomenet El Niño har slagit extra hårt mot jorden det senaste året.

El Niño är ett återkommande väderfenomen i Stilla havet som påverkar väderförhållandena på stora delar av jorden. Det senaste årets El Niño har varit det värsta som hittills uppmätts och enligt FN behöver omkring 60 miljoner människor nu nödhjälp.

Kort kan väderfenomenet förklaras med att havstemperaturen i delar av Stilla havet höjs, vilket i sin tur sätter igång en kedja av extrema väderfenomen. I genomsnitt återkommer fenomenet mellan vartannat och vart sjunde år, men oftast handlar det snarare om vart tredje till femte år. Det håller sen i sig mellan 12 till 17 månader.

Namnet El Niño – spanska för ”lilla pojken” – myntades av peruanska fiskare och syftar på jesusbarnet eftersom fenomenet brukade återkomma omkring jultid.

23.000 döda

Senast jorden upplevde en exceptionellt kraftig El Niño var 1997-1998, vilket bland annat ledde till att en rad vattenburna sjukdomar spreds efter kraftiga regn i Kenya och Somalia och svår torka drabbade delar av Sydostasien och Australien.

23.000 människor uppskattas då ha dött runt om i världen på grund av extremväder i El Niños fotspår och den globala kostnaden för detta har senare beräknats till uppemot 45 miljarder dollar.

Rekordvärme i Australien

Exakt vad som händer under ett El Niño-år är svårt att förutsäga, men klart är att olika länder och olika kontinenter får dras med vitt skilda extremväder.

Exempelvis drabbas Australien och Indonesien ofta av omfattande bränder på grund av att det regnar mindre och luften blir torrare. Även temperaturerna kan bli rekordhöga och i Australien uppmätte man i mars i år den högsta temperaturen någonsin.

Även delar av Sydostasien och Indien har drabbats av svår torka det senaste året och miljontals människors som försörjer sig på jordbruk och fiske har fått stora problem att försörja sig.  

20 miljoner riskerar matbrist

Länderna i Östafrika är speciellt sårbara för torkan som följer i El Niños spår och just nu dras Etiopien med den värsta torkan på över 30 år. Runt 600.000 människor i landet beräknas i dag lida av undernäring.

Samtidigt beräknar FN att nästan 20 miljoner människor i regionen riskerar akut matbrist.

Förutom svår torka kan en kraftig El Niño betyda extrem nederbörd på annars torra platser.

Exempelvis blir det mycket blötare än vanligt längs Sydamerikas västkust, vilket också innebär kraftiga åskskurar och översvämningar som följd.

Även i det annars mycket torra södra Kalifornien blir det bra mycket blötare under ett El Niño-år.

Läs också: SVT:s meteorolog förklarar, det här är El Niño.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer