Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kände mig dödsdömd” – hör Michael Dorgon berätta om mardrömsbeskedet i klippet. Foto: Ronald Verhoeven

Brist på cancermedicin i USA – paneler väljer vilka som får leva längre

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på cancermediciner. I USA har det tvingat sjukhus att skapa paneler som bestämmer vem som får leva lite längre – och vem som måste dö.

– Jag använder ordet 'dödspaneler', en expertgrupp som avgör vilka som får behandling, säger patienten Michael Dorgan.

Bristen på några av de vanligaste cellgifterna i USA har beskrivits som den allvarligaste någonsin. En halv miljon patienter beräknas påverkas och alldeles nyligen fick en av få fabriker stänga på grund av undermålig kvalitet. Det har gjort att många av USA:s cancerkliniker har tvingats ransonera sina doser.

Michael Dorgan har cancer i halsen och har fått cellgiftet Carboplatin i perioder. Men förra veckans behandling ställdes in.

– De sa att medicinen inte var tillgänglig för mig, för min cancer ansågs obotlig, säger han.

Patienter delas upp

Ryan Mouton, apotekschef vid George Washington universitetssjukhus i huvudstaden, beskriver att patienter delas upp i tre kategorier.

– Först har vi patienter som är mitt uppe i cellgiftsbehandlingen. Därefter patienter som kan botas från sin cancer. Nummer tre är yngre patienter, mer flexibla patienter, säger Ryan Mouton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.