Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är förödande för offren som har fått gå igenom smärta och lidande i händerna på en tjänstgörande polis, säger polisen Barbara Gray om händelsen. Foto: Reuters

Brittisk polisman har erkänt 24 fall av våldtäkt: ”Absolut sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

En ny polisskandal skakade Storbritannien under måndagen efter att en polisman erkänt 49 brott som han begått under 18 års tid.

– Omfattningen av den förnedring som polismannen utsatte sina offer för liknar inget jag tidigare mött, sa chefsåklagare Jaswant Narwal när han talade utanför domstolen på måndagen

På måndagen erkände en polis vid Londons Metropolitan Police att han under 18 års tid har begått 49 brott, inklusive 24 fall av våldtäkt, rapporterar The Guardian

”Absolut sjukt”

Crown Prosecution Service (CPS) – den brittiska åklagarmyndigheten – kallade polismannens fall för ett av de ”mest chockerande” de någonsin sett, enligt CNN.

– Omfattningen av den förnedring som [polismannen] utsatte sina offer för liknar inget jag tidigare mött under mina 34 år hos åklagarmyndigheten”, sa CPS:s chefsåklagare Jaswant Narwal när han talade utanför domstolen. 

Han lovordade de kvinnor som “modigt delade med sig av sin traumatiska upplevelse” vilket har möjliggjort att brotten slutligen kunde uppdagas och komma till domstol.

Flera fall av polisvåld

Polismyndigheten har tidigare fått in totalt åtta anmälningar om polismannens kränkande beteende.

Händelsen är en i raden av en serie skandaler med grovt polisvåld mot kvinnor som har skakat den brittiska poliskåren de senaste åren.

Bland annat dömdes polisen Wayne Couzens 2021 till livstids fängelse för kidnappning, våldtäkt och mord på Sarah Everard. Fallet väckte en nationell debatt om våld mot kvinnor.

Förtroendet har “krossats”

Efter att det senaste fallet uppdagats varnar nu Downing Street för att förtroendet för poliskåren har ”krossats”.

Sir Mark Rowley, chef för Londons poliskår sedan september, lovar att reformera kåren ”i hast”. 

– Vi har misslyckats. Och jag är ledsen. Han borde inte ha varit polis, säger han i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.