1966 rymde George Blake ur brittiskt fängelse till Sovjetunionen. Han levde kvar i Ryssland till sin död. Foto: AP/STR/TT

Brittisk-sovjetisk dubbelagent död

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare brittiske spionen och dubbelagenten för Sovjetunionen George Blake har dött, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska RIA. Han blev 98 år gammal.

George Blake föddes i Nederländerna med efternamnet Behar. Namnbytet genomförde han i samband med att han kom till Storbritannien.

Där arbetade Blake som spion för den brittiska underrättelsetjänsten. Senare rekryterades han till den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB för vilka han agerade dubbelagent.

1961 avslöjades Blake och dömdes till 42 års fängelse i Storbritannien. Efter fem år rymde han dock ur fängelset och flydde till Sovjetunionen. 1990 släppte han självbiografin Inget annat val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.