Brittiska snabbköpskedjan Tesco är en av återförsäljarna som saluför de vegetariska produkter som nu anmälts misstänkta för att innehålla kött. Foto: TT

Brittisk vegomat misstänks innehålla kött

Publicerad

Det brittiska livsmedelsverket, Food Standards Agency (FSA), har inlett en utredning efter anklagelser om att spår av kött hittats i vegetarisk färdigmat som säljs av landets två största snabbköpskedjor, Tesco och Sainsbury's.

”Vi utreder omständigheterna kring dessa incidenter och eventuella åtgärder kommer att bero av de bevis som hittas”, skriver FSA i ett mejl.

Uttalandet följer på uppgifter från The Daily Telegraph, som genom en egen undersökning säger sig ha upptäckt spår av kalkon i en av Tescos påstått veganska färdigrätter och spår av fläsk i ”köttfria” köttbullar som säljs av Sainsbury's.

Båda kedjorna uppger att de vid egna tester inte hittat några spår av kött i de nämnda produkterna.

Den brittiska matindustrin var 2013 inblandad i en liknande matskandal, då spår av hästkött hittades i nötköttprodukter som sålts av flera snabbköpsföretag, däribland Tesco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.