Demonstranter protesterar mot regeringens plan att utvisa asylsökande till Rwanda, utanför Storbritanniens högsta domstol i London den 15 november 2023. Foto: Neil Hall/TT

Brittiska högsta domstolen: Olagligt att skicka asylsökande till Rwanda

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Storbritannien har under onsdagen fastslagit att regeringens plan att skicka flyktingar till Rwanda är olaglig.

– Det här var inte resultatet vi ville ha, sa premiärministern Rishi Sunak efter domen.

Vad som prövats är om brittiska asylprocesser ska skötas i Rwanda medan Storbritannien står för kostnaderna.

Avtalet som skrevs i april 2022 av dåvarande premiärministern Boris Johnson har enligt ett tidigare domstolsbeslut ansetts olaglig, vilket en enig dom i Högsta domstolen nu fastställer. Detta då Rwanda inte anses säkert och det finns risk att asylsökande skickas tillbaka till länderna de flytt från. Det ifrågasätts av Yolande Makolo, talesperson för Rwandas regering, som menar att de upprätthåller sina internationella åtaganden, rapporterar Reuters.

Efter domen säger premiärministern Rishi Sunak att regeringen nu överväger nästa steg.

– Det här var inte resultatet vi ville ha, men vi har tillbringat de senaste månaderna med att planera för alla eventualiteter och vi är fortsatt fast beslutna att stoppa båtarna, sa han.

Stoppades av Europadomstolen

Avtalet har kommit till då brittiska regeringen vill minska antalet asylsökande i landet. De vill även avskräcka människor att ta sig in i landet i båtar över engelska kanalen – en väg som anses farlig.

De första asylsökande skulle skickas från Storbritannien till Rwanda i mitten av juni 2022, men stoppades när Europadomstolen hävde flera av omplaceringsbesluten.

Diskuteras i andra länder

Liknande frågor har diskuterats i Sverige där Sverigedemokraterna föreslagit att asylprocessen inom EU-länderna ska ske i ett säkert land utanför EU.

Även i andra europeiska länder har frågan diskuterats, så som i Danmark och Österrike. Nyligen tecknade Italien ett avtal med Albanien om att italienska asylprocesser sköts där.

– Tankarna finns på många ställen, men har ännu inte genomförts, säger Pontus Mattsson, Sveriges Radios Londonkorrespondent i Morgonstudion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.