Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk måste ta lite ansvar”. Se Bristol-borna om hettan i Storbritannien. Foto: EBU

Brittiska ministrar i akut möte om värmeböljan

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens ministrar har hållit ett akut möte under lördagen. Anledningen är att meteorologer nu varnar för rekordhöga temperaturer som i värsta fall kan sätta människors liv i fara, skriver flera medier.

Regeringens Cobra-kommitté för civil beredskap samlades för att diskutera den eskalerande värmeböljan i landet, sade en talesman för den brittiska regeringen enligt Bloomberg.

Ett Cobra-möte kallas för att diskutera och samordna en nationell eller internationell kris. Tidigare exempel då man hållit Cobra-möten är med anledning av coronaviruset, terrorattacker och svåra översvämningar.

Meteorologer säger att det är en 80 procentig risk att landets nuvarande värmerekord från 2019 på 38,7 grader celsius kommer att slås när värmeböljan väntas nå sin topp under tisdagen.

De höga temperaturerna beräknas påverka bland annat räls, vilket innebär att tågen måste gå långsammare.

– Om du inte måste resa kan det här vara ett bra tillfälle att jobba hemifrån, säger Kit Malthouse vid brittitska regeringsdepartementet som var ordförande för Cobra-mötet.

Röd varning

Temperaturerna väntas stiga under helgen och Met Office har utfärdat en så kallad “gul varning” för värme över ett område som täcker stora delar av England och Wales. Varningen gäller från söndag till tisdag. 

Dagtemperaturerna under tisdagen väntas stiga till en bra bit över 30 grader celsius. 

Det är 50 procents risk att temperaturen når runt 40 grader, troligen i området från London till Skottland. Därför har Met Office gått ut med sin första röda varning för extrem hetta någonsin, rapporterar Reuters.

Brittiska folkhälsomyndigheten har ökat sin värmevarning från nivå tre till nivå fyra, vilket räknas som en “nationell nödsituation”. 

Människor kan dö

Nivå fyra nås “när en värmebölja är så pass allvarlig och/eller långvarig att den blir påfrestande för landets vård och omsorgssystem.

”På den här nivån kan sjukdom och död förekomma bland friska och välmående personer, och inte bara i högriskgrupper”, står det på myndighetens hemsida.

Met Office röda varning täcker ett område från London till Manchester och upp till Vale of York. 

– Om människor har utsatta släktingar eller grannar är det nu dags att vidta lämpliga åtgärder för att hantera värmen, Om prognosen skulle bli så som vi befarar. I det röda varningsområdet är människors liv i fara, säger Grahme Madge, talesman för Met Office till Bloomberg och betonar:

– Det är en mycket allvarlig situation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Portugal, Storbritannien och Spanien – här är tre länder där extremhettan slagit till. Foto: Armando Franca/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.