Brittiske prins Andrew går med på förlikning i sexbrottsmål

Uppdaterad
Publicerad

Prins Andrew och Virginia Giuffre har enats om en förlikning efter anklagelserna om sexuellt utnyttjande av minderårig som hon riktat mot honom. Det visar juridiska dokument, rapporterar flera medier.

Prinsen, som nekar till anklagelserna, ska enligt Giuffre haft sex med henne mot hennes vilja år 2001 när hon var 17 år. Detta sedan hon ska ha blivit ”utlånad” av prinsens dåvarande vän Jeffrey Epstein, som anklagats för trafficking och sexuella övergrepp mot minderåriga flickor.

Giuffre stämde prins Andrew på ett okänt belopp i ett civilrättsligt åtal i USA i augusti i fjol. Enligt domstolshandlingar som The Telegraph tagit del av finns nu någon form av ”finansiell uppgörelse”.

Prins Andrew har tidigare försökt få fallet ogiltigförklarat, men domaren Lewis Kaplan i New York har godkänt att en rättegång kan genomföras.

Donera till välgörenhetsorganisation

”Parterna har nått en överenskommelse utanför domstol, skriver Giuffres advokat David Boies i ett brev till domaren I New York. I brevet säger han sig tala för båda parter, men nämner ingenting om en ekonomisk uppgörelse.

I skriftväxlingen med domstolen uppges prins Andrew vilja donera ”en omfattande summa till en målsägandes välgörenhetsorganisation”.

Andrew säger i det bifogade uttalandet på tisdagen att han aldrig velat baktala Giuffre och att han beklagar det hon fått utstå. Prinsen uppger också att han nu vill ta avstånd från Epstein genom att ”stötta kampen mot den ondskefulla sexhandeln och dess offer”.

Buckingham Palace väljer att inte kommentera förlikningen, skriver Reuters .

2019 meddelade prins Andrew att han skulle dra sig tillbaka från alla offentliga uppdrag. Prins Andrew är drottning Elizabeths tredje barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.