Miljardären Jeffrey Epstein var anklagad för flera sexuella övergrepp. Den 10 augusti 2019 hittades han död i ett häkte, enligt uppgifter ska han ha tagit sitt eget liv. Foto: TT

Fallet Jeffrey Epstein – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Jeffrey Epstein hittades död i ett häkte den 10 augusti 2019. Miljardären var anklagad för flera sexuella övergrepp och trafficking med minderåriga – samma slags brott han dömdes för redan 2008. 

2005: En 14-årig flicka berättar för polisen att Jeffrey Epstein antastat henne i Epsteins hem i Palm Beach, Florida. En utredning inleds och den växer snabbt. 

2006: Åklagaren i Palm Beach prövar fallet inför en jury – som rekommenderar att Epstein ska åtalas för sexköp. Polisen i Palm Beach ligger på FBI som inleder en utredning. 

2007: Åklagaren i Miami presenterar åtalet mot Epstein, miljardären nekar till alla anklagelser.  

2008: Jeffrey Epstein erkänner ett fall av sexköp och ytterligare ett fall av sexköp, av en person under 18 år. Efter en uppgörelse med åklagaren döms Epstein till 18 månaders fängelse. Domen har kritiserats för att vara alldeles för mild.  

2009: Efter 13 månader i fängelse släpps Epstein fri. 

2018: Flera kvinnor har anklagat Epstein för sexuella övergrepp efter domen 2008. I slutet av 2018 publicerar Miami Herald flera artiklar där kvinnor träder fram och anklagar finansmannen för sexuella övergrepp som ska ha skett mellan 2001-2005.  

2019 och framåt

Uppgörelsen mellan Epstein och åklagaren från 2008 uppmärksammas och en domare slår fast att den inte kan anses vara laglig.  

6 juli 2019: Epstein grips av polis och FBI på en flygplats i New Jersey. Nu ska han åtalas för övergrepp mot tiotals minderåriga flickor under åren 2002-2005 och riskerar 45 års fängelse. Under en husrannsakan hittar man hundratals bilder på unga kvinnor och flickor, varav många tros vara minderåriga. Epstein själv nekar till brott. 

12 juli 2019:  Åklagaren som låg bakom uppgörelsen med Epstein 2008, Alexander Acosta, var fram till nyligen arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering. Efter kritiken mot uppgörelsen med Epstein tvingas han avgå. 

24 juli 2019: Epstein hittas skadad på golvet i sin cell i häktet på Manhattan. 

10 augusti 2019: Jeffrey Epstein hittas död i sin cell. Enligt amerikanska medier ska han ha begått självmord, trots att han var under särskild bevakning just på grund av risken för självmord.

13 augusti 2019: FBI genomför en räd på Jeffrey Epsteins privata ö i Karibien, något den amerikanska tv-kanalen NBC tolkar som att utredningen kring den sexbrottsdömde finansmannen fortsätter.

Källor: TT, DN, CNN, Fox News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jeffrey Epstein-fallet

Mer i ämnet