Carlos Ghosn efter en domstolsförhandling i Tokyo i april. Foto: Eugene Hoshiko /TT-AP

Brottsanklagad Nissanchef flyr undan rättegång i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Carlos Ghosn, tidigare chef för Renault-Nissan, har lämnat Japan där han väntade på rättegång, anklagad för ekonomisk brottslighet. På oklart vis tog han sig på måndagen till Libanon, där han är uppväxt.

I ett uttalande säger Ghosn att han inte flyr från rättvisan utan försöker undvika ”orättvisa och politisk förföljelse”, skriver nyhetsbyrån AP i ett telegram som publicerats av New York Times och flera andra medier.

Ghosn har varit fri mot borgen i väntan på rättegång, men fick inte lämna Japan. Det är ännu oklart hur han kunde ta sig därifrån. Enligt flera uppgifter kom han till Beirut med ett privatplan på måndagsmorgonen.

Libanesisk medborgare

65-årige Carlos Ghosn är född i Brasilien men växte upp i Beirut och har libanesiskt och franskt medborgarskap. Libanons strafflag förbjuder utlämning av egna medborgare och Ghosn kan därför inte tvingas tillbaka till Japan, skriver Wall Street Journal.

Ghosn fick stjärnstatus som vd för Renault-Nissan genom att förbättra lönsamheten markant från 2001 och framåt, och arbetade senare som styrelseordförande för Nissan.

Allt förändrades dock när han greps i Tokyo i november 2018, anklagad för ekonomiska brott. Bara några dagar senare beslutade Nissans styrelse att avsätta honom från ordförandeposten.

Advokaterna: En konspiration

Ghosn anklagas bland annat för att ha låtit bli att redovisa inkomster på motsvarande 750 miljoner kronor för skattemyndigheterna. Hans advokater hävdar att anklagelserna är en del i en konspiration för att stoppa ett samgående mellan Renault och Nissan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.