Brown ombildar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Genom att behålla ministrar han egentligen velat flytta på försöker Gordon Brown hejda den akuta politiska blödningen för Labour. Men Storbritanniens regering står på klippkanten efter ministeravhopp och torsdagens usla valresultat.

Strömhoppet från premiärminister Browns regering förvärrades under fredagsdygnet, med de tyngsta avhoppen hittills: Arbetsmarknadsminister James Purnell, försvarsminister John Hutton och transportminister Geoff Hoon.

Därmed skakas Londons politikerelit i Westminster av åtta ministeravhopp på bara några dagar, utlösta av den skandal kring politikernas kostnadsersättningar som rasat i en månad.

Uppmanar Brown att avgå

Purnells är på sitt sätt det värsta, eftersom han i ett öppet brev i fredagens Londontidningar uppmanar Brown att också avgå, ”för att ge Labour en sportslig chans att vinna nästa val”.

Men när fredagens timmar gick utan att fler tunga namn öppet anslöt sig till Purnells linje – och röstsiffrorna i Storbritanniens EU- och lokalval i torsdags inte verkar ha blivit riktigt så katastrofala som väntat – sänktes domedagstonläget något.

Har förlorat en tredje del av väljarna

Enligt BBC:s beräkningar förlorade Labourpartiet ungefär en tredjedel av sina väljare i lokalvalet, och landar på 23 procent.

Därmed är partiet bara trea i landet.

Konservativa partiet ligger enligt BBC på 38 procent och Liberaldemokraterna på 28 procent.

Det är ett uselt valresultat, men med opinionsmätningar som lägger Labour på under 20 procent är det ändå hyfsat.

Brown försöker nu ta kommandot genom att möblera om i regeringen. Men även där är han på defensiven, enligt expertkommentatorerna i Westminsters politikerkvarter – han rapporteras ha velat stuva om även bland de allra mäktigaste posterna, men inte vågat.

Det rör sig i första hand om finans- och utrikesportföljerna. Där får nu Alistair Darling respektive David Miliband stanna, trots att den förstnämnde uppges ha velat byta jobb och den unge stjärnan Miliband därmed fortsätter att ha en stark plattform om han vill utmana Brown.

Jack Straw sitter kvar

Även om justitieministerposten är det tyst, där verkar Jack Straw sitta kvar.

Alan Johnson finns bland de tunga namn som solitt ställer sig bakom Brown. Johnson bekräftade på eftermiddagen att han utsetts till ny inrikesminister, efter den avgående Jacqui Smith.

-Jag är självklart smickrad över att folk har så höga tankar om mig. Jag vill att de ska ha höga tankar om mig som inrikesminister i en Labourregering i premiärministerns tjänst, sade han till Sky News.

-Jag stödjer Gordon Brown, jag står bakom Gordon Brown, jag har inga ambitioner att vara ledaren.

På försvarsministerposten rapporteras John Hutton ersättas av Bob Ainsworth, en befordran från posten som assisterande minister, med ansvar för de väpnade styrkorna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.