”Jag blir djupt illa berörd”, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht om SVT Nyheters avslöjande att djur som fraktas från EU till Turkiet för halalslakt och utsätts för extremt lidande. Foto: Eyes on Animals & TT

Bucht efter SVT:s avslöjande: ”Jag blir djupt illa berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna efter SVT Nyheters avslöjande att djur som fraktas från EU till Turkiet för halalslakt och utsätts för extremt lidande är starka från flera håll. – Jag blir djupt illa berörd, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht till SVT Nyheter.

Under fem år har djurrättsorganisationen Eyes on Animals granskat gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet. Deras undersökning visar att 70 procent av djurtransporterna till Turkiet från Europa strider mot EU:s regler. Efter SVT:s avslöjande reagerar landsbygdsministern Sven-Erik Bucht med hårda ordalag.

– Jag har sett de här bilderna och jag blir djupt illa berörd av dem. Jag kommer att ta upp de här sakerna med mina kollegor vid nästa jordbruksministermöte i Bryssel. 

Hur mycket kan Sverige påverka i den här frågan?

– Sverige har drivit den här typen av frågor tidigare. Jag upplever ändå att vi kan påverka. Vi måste ta upp sådant här för att det här är totalt oacceptabelt.

”Ett oroligt djurplågeri”

Filmerna från Bulgarien visar bland annat hur en ko kejsarsnittas och får halsen avskuren utan bedövning. Liselott Alsenius tillhör en av världens största djurskyddsorganisationer World animal protection. Hon blir upprörd av de grova bilderna.

– Det jag ser är ett oroligt djurplågeri. Jag ser människor som är helt samvetslösa och som inte bryr sig det minsta om hur djuren har det, säger hon.

Liselott Alsenius har sin uppfattning klar om orsaken till att djuren far så illa.

– Jag tror att det är pengar. Det finns för stora mäktiga intressen bakom det här. Det finns för mycket pengar att tjäna. Jag tror att det är nyckeln till det hela, säger hon.

”Det är fruktansvärt”

Även bönder i Sverige reagerar när de ser filmerna från djurvarotransporterna på gränsen till Turkiet.

– Det är fruktansvärt, fruktansvärt. Det är under all kritik och man mår dåligt, säger David Pettersson, vice ordförande för LRF Östergötland.

David Pettersson tycker att Sveriges konsumenter borde ta mer ansvar och hålla koll på vart köttet man köper kommer ifrån.

– Det här måste lyftas upp. Det vi ser i filmen är inte något som någon svensk lantbrukare på något vis kan ställa sig bakom. Det är fruktansvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.