-Många japaner iakttar den här typen av ceremonier, inte nödvändigtvis för att man är så himla religiös. Ceremonierna fyller mer en social funktion, det är en del av sorgearbetet, säger Yukiko Duke, journalist och japankännare.
På söndag, den 11 mars, är det ett år sedan det kraftigaste jordskalvet som någonsin registrerats i Japan. Det uppmätte 9,0 på richterskalan och stora delar av Japans nordöstra kustområde skadades både av skalvet och den efterföljande tsunamin. Omkring 20.000 människor dog.
Stilla de avlidnas själar
De buddhistiska munkarna kommer bland annat att läsa så kallade sutror, heliga skrifter som sägs vara Buddhas undervisning. Ceremonierna handlar om att de levande ska minnas de döda och att stilla de avlivnas själar.
-Precis som många svenskar sökte sig till kyrkan efter tsunami-katastrofen kommer många japaner att söka sig till templen på söndag, särskilt i de värst drabbade områdena, säger Duke.
Utöver de religiösa ceremonierna kommer också det civila samhället att minnas de som gått bort på olika sätt. Ännu har myndigheterna inte utlyst något officiellt, men helt säkert kommer det att hållas en tyst minut över hela landet.
David Boati
david.boati@svt.se