Den republikanske talmannen Kevin McCarthy har utlyst en omröstning om en tillfällig budget i sista minuten. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Budgetbråk: USA:s statsapparat kommer inte att stängas ner

Uppdaterad
Publicerad

USA:s senat har sagt ja till den temporära 45-dagarsbudgeten som representanthuset röstade fram under lördagskvällen. Detta innebär att statsapparaten inte kommer att stängas ner. President Joe Biden kunde tillslut formellt godkänna budgeten genom att skriva under.

Natten till söndag tog budgetåret slut i USA och statsapparaten var nära att stängas ner. I brist på en ny statsbudget röstade representanthuset igenom en temporär 45-dagarsbudget under lördagskvällen, rapporterar CNN. Förslaget skickades vidare till senaten som i sin tur godkände förslaget vilket innebär att statsapparaten inte stängs ner, rapporterar AP.

Det var representanthusets talman Kevin McCarthy utlyste omröstningen i sista minuten för att undvika en nedstängning. Om den inte hade röstats igenom hade all federal verksamhet som inte anses kritisk – stoppats. Anställda inom de kritiska branscherna, såsom rättsväsendet och försvaret, hade då stått utan lön. Men så blir det alltså inte

Interna strider bland republikaner

En anledning till att budgetförhandlingarna har gått i stå är interna strider bland republikaner i representanthuset. Bland annat finns ett förslag om att ge ytterligare sex miljarder dollar till Ukraina som många republikaner motsätter sig.

Att den federala statsapparaten stängs ner i samband med misslyckade budgetförhandlingar är inte ovanligt. Sedan 1981 har det skett totalt 14 gånger enligt TT, varav den längsta varade i 35 dygn runt nyåret 2018-2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.