Senatens majoritetsledare Chuck Schumer håller en presskonferens efter att senaten antagit det nya lagförslaget för att höja skuldtaket ytterligare.

USA:s senat godkänner höjt skuldtak

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har godkänt förslaget om ett höjt skuldtak, enligt internationella medier.

Sent på torsdagen antog senaten ett lagförslag om höja gränsen för hur stor statsskulden får vara, som gäller fram till och med den 1 januari 2025, rapporterar CNN.

Senaten röstade 63 mot 36 för att anta lagförslaget och en avstod.

Tidigare i veckan antog representanthuset sitt godkännande av lagförslaget som nu efter senatens omröstning kan skickas till president Joe Biden för att undertecknas i lag. 

Beröm från Biden

Så fort förslaget röstats igenom berömde Biden kongressen för dess ansträngningar.

– Jag ser fram emot att underteckna detta lagförslag så snart som möjligt, sa presidenten i ett uttalande. 

Att man inte behöver förhandla om en ny skuldbegränsning förrän till 2025 lugnar ner landets svåra ekonomiska situation innan presidentvalet.

Förutom att höja skuldtaket begränsar lagförslaget även bland annat USA:s försvarsutgifter och utökar arbetskraven för vissa mottagare av matkuponger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.