Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
New Yorks guvernör: ”Vi utkämpar ett krig med modernatur” Foto: Anthony Behar/EPA/TT/Newsnation/AFP

Mer än 50 offer för vinterstormen: ”Människor dör i sina bilar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal personer har dött i spåren av vinterstormen Elliott i Nordamerika. I Buffalo, New York, har människor hittats döda och insnöade i sina bilar i takt med att snödjupet närmar sig 1,5 meter. Stadens borgmästare Byron W. Brown vädjar nu till invånarna att inte ge sig ut på vägarna.

– Människor dör i sina bilar. Det är verkligheten, säger Byron W. Brown till den lokala radiostationen WBEN.

Hittills har minst 60 personer dött på grund av det kraftiga ovädret i USA och myndigheter befarar att dödssiffran kommer att stiga, rapporterar Reuters. I Buffalo-förorten Cheektowaga dog två personer till följd av medicinska problem efter att räddningstjänst inte kunnat komma fram på grund av stormen.

– Vissa har hittats döda i bilar, andra i snödrivor ute på gatan, säger Mark Poloncarz, majoritetsledare i Eire County där Buffalo ligger.

– Vi vet att det finns de som varit insnöade i sina bilar i mer än två dagar.

”Kommer gå till historien”

Stormen som fått namnet Elliot sträcker sig från de södra delarna av Ontario i Kanada till den mexikanska gränsen. Ett av de hårdast drabbade områdena är staden Buffalo i New York där sju personer ska ha omkommit till följd av vädret. Flera av de döda har hittats ihjälfrusna i bilar eller i snövallar.

– Det här kommer att gå till historien som Buffalos mest förödande storm, sa New Yorks guvernör Kathy Hochul under söndagen.

Utryckningsfordon når inte fram

Minst tre av dödsfallen i New York ska ha skett på grund av medicinska nödsituationer där räddningstjänst inte kunnat nå fram på grund av stormen, rapporterar The New York Times. Snömassorna har gjort vägar oframkomliga och även räddningspersonal har fastnat när de åkt ut på larm.

– Vi har fått rädda brandmän, vi har fått rädda poliser och vi har varit tvungna att rädda ambulansersonal, säger Mark C. Poloncarz, länschef i New York till The New York Times.

1,5 meter snö

Buffalo var under söndagen fortfarande drabbat av kraftigt snöfall och hårda vindar, snömängden väntas uppmäta omkring 1,5 meter under söndag kväll. Trots att förhållandena ser ut att lätta något har tjänstemän och vårdpersonal kallats in från semestrar för att stötta kollegor som arbetat konstant sedan stormens intåg för tre dagar sen. 

– Det här är inte den jul vi ville ha, säger Mark C. Poloncarz.

Drygt 150 000 hushåll och företag i USA var fortfarande utan ström under söndagen, en minskning från de 1,8 miljoner som rapporterades in i början av lördagen, enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta stormen på största allvar”. Hör Bidens uppmaning till USA:s befolkning i klippet. Foto: Patrick Semansky/Travis Heying/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.