Burmesisk polis på gator efter oro

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsstyrkor har satts in för att återställa lugnet i västra Burma där våldsamheter utbrutit mellan religiösa grupper. Minst sju människor har dödats och hundratals hus har förstörts.

Säkerhetsstyrkor gav sig på lördagen ut på västra Burmas gator för att sätta stopp för våld mellan buddhistiska och muslimska grupper, enligt statliga medier. Polis understödd av militär sattes in i delstaten Rakhine vid gränsen till Bangladesh och på förmiddagen meddelade de att ”stabiliteten återställts”.

Våldet blossade först upp i fredags när minst fyra buddhister dödades i kravaller. Dagen efter utbröt på nytt oroligheter i flera byar där hem stacks i brand och bybor tvingades fly för att sätta sig i säkerhet, enligt myndigheter.

Oroligheter i Burma

Sju människor dödades, 17 skadades och nästan 500 hus förstördes under de två dagarna, enligt statliga medier.

Läget i delstaten var spänt redan tidigare sedan tio muslimer i en buss för en vecka sedan dödades av en grupp buddhister. Angriparna trodde felaktigt att de skyldiga till mordet på en kvinna från Rakhine fanns ombord på bussen.

I Rakhine bor ett stort antal medlemmar av den etniska gruppen rohingya, en muslimsk grupp som av FN beskrivs som en av världens mest diskriminerade minoriteter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burma

Mer i ämnet