Folket lyssnar till president Pierre Nkurunzizas tal inför valet. Foto: TT

Vallokaler attackerade med granater i Burundi

Uppdaterad
Publicerad

Vallokaler har attackerats med granater i Burundi, där regeringen håller parlamentsval, trots oppositionens bojkott och protester mot presidenten.

Det kontroversiella valet hålls trots att landet skakas av protester som utlöstes när president Pierre Nkurunziza meddelade att han ställer upp för en tredje mandatperiod, något som oppositionen anser strider mot grundlagen.

”Är besviken”

Oppositionen bojkottar både parlaments- och lokalvalet och presidentvalet som är planerat att hållas den 15 juli, och hävdar att de inte kan genomföras på ett rättvist sätt.

Oroligheter i Burundi

En av väljarna är 20-årige Aimable Niyonkuru, som tidigare stödde president Nkurunzizas parti.

– Jag är verkligen besviken på politikerna, jag tycker inte att de agerar i landets intressen, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Flera vallokaler har attackerats under natten, rapporterar nyhetsbyrån AFP, men angriparna ska inte ha lyckats skada valmaterialet.

Parlamentets talman Pie Ntavyohanyuma har anslutit sig till de 127 000 personer som redan flytt landet, på grund av president Nkurunzizas ”olagliga försök” att stanna vid makten.

Över 70 personer har dödats under de två månader långa protesterna. FN-chefen Ban Ki-Moon har uppmanat myndigheterna i Burundi att skjuta upp valen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet