Ungdomsmilisen Imbonerakure. Foto: Johan Ripås

Burundis folk vägrar etnisk konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot president Pierre Nkurunziza i Burundi fortsätter. Nu hävdar många att regeringsmakten försöker skapa konflikt mellan landets två folkgrupper hutuer och tutsier som utkämpade ett blodigt inbördeskrig mot varandra mellan 1993 och 2005.

– Det är ett desperat försök av makten att försöka få landets majoritetsbefolkning hutuerna bakom sig, säger Innocent Muhozi som är chefredaktör för Radio Television Renaissance.

Nyligen sade president Nkurunzizas talesman att de som protesterar mot att presidenten ställer upp i valet för en tredje mandatperiod till största delen är tutsier. Och regeringspartiets beryktade ungdomsmilis Imbonerakure har vid flera tillfällen rapporterats hetsa mot tutsierna. Regeringspartiet CNDD-FDD var hutuernas rebellgrupp under inbördeskriget.

Oroligheter i Burundi

– Alla vet att det både är hutuer och tutsier som demonstrerar. Regeringspartiet drar fram det etniska kortet för att försöka dölja detta faktum, säger Innocent Muhozi.

Hatet drevs upp

SVT Nyheter åkte till byn Gihanga i Burundi som var hårt drabbat av det etniska våldet under inbördeskriget. Byn ligger i utkanten av trakterna där hutumilisen och den tutsidominerade armén utkämpade strider under inbördeskriget. När hutumilisen kom till byn attackerades tutsier och när armén kom attackerades hutuer. Och i spåren av detta drevs hatet upp mellan folkgrupperna i samhället. 

– Hutuer och tutsier dödade varandra här i byn. Först kom räder mot tutsierna sedan kom hämndattacker mot hutuerna, säger Michelle Nkurikiy.

Ingen som SVT Nyheter träffar i Gihanga vill ha tillbaka tiden som rådde under inbördeskriget då granne stod mot granne och människor mördade varandra.

– Nu lever vi fredligt tillsammans. Allt vi önskar av politikerna är att de ser till att det förblir fred. Vi är bönder och vill leva våra liv i lugn och ro, säger Nibaruta Esperas.

”Risk att vi går mot inbördeskrig”

Radio Television Renaissance som Innocent Muhozi är chef för brändes ner av polisen i ett försök att tysta protesterna. Han tror inte att försöken att dela folket kommer att lyckas. Men han ser en stat i djup kris efter den misslyckade militärkuppen, med fraktioner inom polis och militär som står mot varandra och där rättsväsendet har havererat.

– Det finns en stor risk att vi går mot inbördeskrig. Men det kommer inte vara etniskt.

Över hundratusen människor har flytt oroligheterna i Burundi. Och i byn Gihanga växer rädslan över det som sker i landet.

– För oss vanliga människor är kriget slut. Om det händer något nu är det på grund av politikerna, säger Michelle Nkurikiy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet