Butikshyllorna riskerar att gapa tomma i jul

Uppdaterad
Publicerad

Ända sen starten av pandemin har de kinesiska fabrikerna kämpat med sina leveranser till Europa. Det råder helt enkelt brist på containrar och tillgång till öppna hamnar. Konsekvensen kan bli hål i hyllorna i den svenska julhandeln.

Väggarna är fullständigt draperade av sjungande kaktusar och glittriga masker inne på den internationella marknadsplatsen Yimu i östra Kina. Marknaden är enligt Världsbanken, världens största småvarumarknad med 80 000 försäljare. Men inne på den gigantiska marknaden är julen redan över. Alla kämpar med samma problem – transporttiderna är för långa och fraktkostnaderna för höga.

Risken är överhängande att en del butikshyllor i Europa som normalt skulle varit fyllda med ”Made in China” kommer att vara betydligt glesare framåt jul.

Se SVT:s Asienkorrespondent besöka Yiwu-marknaden och prata med svenske inköparen PG Andersson, i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.