Foto: Reuters

Byar dränkta av regnmassor i Kina

Publicerad

Arbetet med att evakuera tusentals bosatta i södra Kina fortsätter. Mycket stora översvämningar har följt de massiva regn som pågått i området sedan början av juni.

Kinesiska myndigheter rapporterar under onsdagen att flera byar är helt dränkta, och räddningspersonal i Anhuiprovinsen plockar upp nödställda i uppblåsbara båtar.

Tisdagens jordskred i grannprovinsen Hubei har försvårat räddningsarbetet, då jordmassorna täppt till en biflod till Yangtzefloden vilket medfört att en sjö skapats som riskerar att översvämma flera byar och kräva ytterligare evakuering.

Dammar har brustit

Sedan några veckor tillbaka har flera provinser höjt nivån till den högsta på varningsskalan för extrema översvämningar och dammkollapser. Redan har några mindre dammar brustit på grund av regnet.

Reuters besökte en liten damm i Yangshuo som brast i början av juli, och orsakade stora översvämningar på vägar och odlingar.

– Vattnet steg över kanten, och sedan rasade väggarna. Vattnet forsade mot oss i byn. Jag har aldrig sett en sådan översvämning i hela mitt liv, säger Lou Qiyuan som är 81 år och som var med och byggde dammen på sextiotalet.

Stor oro för höjda vattennivåer

När Reuters var på plats någon vecka efter raset fattades cirka 100 meter dammvägg. Den var en av Kinas 94 000 åldrande dammar, och nu är oron stor för vad som ska hända när regnet fortsätter höja vattennivån i dem.

2006 sa vattenministern i Kina att över 3 000 dammar brustit i Kina mellan 1954 och 2005 på grund av dåligt underhåll. Myndigheter har nu arbetat för att förstärka de gamla dammarna och ökat frekvensen på inspektioner, men högsta varningsnivån som befarar extrema översvämningar och dammkollapser är nu utfärdad i provinserna Anhui och Jiangxi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.