Elisabetta med sin gamla mamma som ska åka och titta till det skadade huset. Foto: Helene Nyman

Bybor sover i sina bilar

Uppdaterad
Publicerad

I ett tältläger i den lilla byn Fonte del Campo strax norr om Amatrice förbereder alla hjälparbetare dagen. Än så länge är inte alla tälten fulla eftersom en del bybor väljer att sova i bilen nära huset. De är rädda för att plundrare ska dyka upp, vilket också har hänt på några ställen.

Minst 281 människor har dött i det svåra jordskalvet i Italien i onsdags, enligt de senaste officiella siffrorna. Samtidigt vårdas 388 personer på sjukhus med skador, varav 40 är i kritiskt tillstånd, skriver TT.

Jordskalvet som skakade Italien har lämnat staden Amatrice i ruiner. Letizia Gattorta är en av dem som försöker göra livet drägligt för byborna. Normalt är hon mellanstadielärare i Rom, men hon och hennes man som är advokat, tillbringar semestern här genom att hjälpa till.

– Folk här har ju förlorat allt så då känns det som om jag måste hjälpa till, säger Letizia, men när skolorna startar i början av september måste jag återvända.

Kallt i tälten

I tältlägret kan folk få mat – frukost, lunch och middag. Ett mobilt kök har forslats hit, liksom en duschvagn. 

Allt från tvål, vatten och täcken delas ut. Elisabetta Carosi bor i ett av tälten med sin gamla mamma och hon vill verkligen berömma all hjälp som ges.

– Alla som vi har varit i kontakt med är så hjälpsamma hela tiden, men det är klart att vi längtar tillbaka till huset. I natt var det väldigt kallt i tältet, så vid femtiden satte vi oss i bilen, säger Elisabetta.

Lördagen har utlysts till nationell sorgedag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.