Platschefen misstänks för att inte ha säkrat att handbromsen var åtdragen. Foto: AP/TT

Byggchef efterlyst efter tågolyckan i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Efter den svåra tågolyckan i Taiwan har åklagare efterlyst en platschef på ett bygge – varifrån det arbetsfordon kom som orsakade olyckan.

Minst 50 människor omkom i tågolyckan, som är en av de värsta någonsin i landet.

Fordonet stod parkerat när det kom i rullning och hamnade på rälsen och kördes på av höghastighetståget. Platschefen misstänks för att inte ha säkrat att handbromsen var åtdragen.

Snabbtåget var på väg söderut längs Taiwans östkust när arbetsfordonet dök upp på rälsen. När tåget rände in i fordonet spårade vagnar ur, och en del av dem fastnade i en tunnel i anslutning till olycksplatsen.

146 personer till sjukhus

Det innebar att räddningspersonal hade svårt att nå vissa vagnar. Räddningsarbetet drog ut på tiden, men på kvällen lokal tid hade alla passagerare kunnat bärgas ur de demolerade vagnarna.

Transportminister Lin Chia-Lung besökte under fredagen olycksplatsen, och sade då att 490 människor befunnit sig ombord. 146 personer uppges ha förts till sjukhus.

Olycksplatsen ska undersökas ytterligare

Räddningsarbetare vid olycksplatsen arbetar under lördagen med att föra bort de bakre vagnarna, som är relativt oskadda och aldrig hann komma in i olyckstunneln. De svårast drabbade vagnarna ligger kvar inne i tunneln och ska undersökas ytterligare innan de flyttas.

Taiwans president Tsai Ing-Wen ska under lördagen besöka Hualien och skadade på sjukhus där. Presidenten har även gett order om att flagga på halv stång i landet i tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.