Tory-ledaren anklagar fortfarande företrädarna för att ligga bakom den svaga ekonomin.
-Vi är i den här situationen för att vi spenderade för mycket och lånade för mycket. Hur i all världen kan lösningen då vara att spendera ännu mer och låna ännu mer, frågade Cameron åhörarna i Symphony Hall i Birmingham på onsdagen.
Premiärministerns tal avslutade Konservativa partiets kongress 2012 och handlade främst om att gjuta mod i både land och parti, trots fortsatt svag ekonomi.
-Vi är världens mest dynamiska nation. När vi är som bäst är vi oslagbara: vi hittade på datorn, vi besegrade nazisterna, vi upptäckte DNA.
Måste simma
Enligt Cameron lider Storbritannien ännu av Labours långvariga styre, två år efter maktskiftet. Hårda uppoffringar krävs om inte landet ska tappa mark i jämförelse med snabbväxare som Kina, Brasilien och Indien.
-Länder som vårt står vid ett avgörande läge: Sjunk eller simma. Agera eller tyna bort, sade Cameron och utlovade kamp mot byråkrati och bidragsberoende.
EU-skepsis
I opinionsmätningarna har dock vänsteroppositionen en klar ledning och den 46-årige Tory-ledaren befinner sig i ett pressat läge där ekonomin snart måste börja förbättras om han ska kunna hoppas på omval 2015.
Från höger är dessutom trycket hårt från ett växande antal EU-skeptiker. Cameron har mer eller mindre lovat en folkomröstning om den framtida relationen till Bryssel – kritikerna vill gå ännu längre och låta frågan handla om medlemskapet överhuvudtaget.
Barsk Thatcher?
En annan folkomröstning är dessutom redan inbokad. Hösten 2014 ska Skottland säga ja eller nej till självständighet i ett val som kan bli fullständigt förödande för vem som än styr i London.
Kommentarerna till Camerons tal på onsdagen löd allt från ”fantastiskt” till ”skamligt”.
-Han lät understundom som en något barskare Margaret Thatcher, sade Daily Mirror-journalisten Kevin Maguire i brittisk tv.