John McCain och Donald Trump. Foto: TT

Nyopererade McCain kan avgöra Obamacares öde

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsreformen Obamacare kan komma att skrotas under tisdagens förväntade omröstning i senaten. Den cancersjuke och nyopererade republikanske senatorn John McCain meddelade sent under måndagen att han tänker delta i omröstningen och kan nu komma att avgöra den.

En amerikansk hjälte. Så twittrar Trump om McCain som återvänder till Washington trots sin svåra sjukdom.

Washington Post rapporterar att den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain tänker återvända till Washington för att delta under tisdagens förväntade omröstning i senaten. McCain fick diagnosen hjärncancer nyligen, men planerar trots det att rösta om att inleda en debatt om hur den nuvarande sjukvårdsreformen Obamacare ska ersättas, en reform som president Donald Trump och det republikanska partiet vill riva upp.

Trump: ”McCain är en hjälte”

På sitt officiella twitter-konto kallar trump McCain en ”amerikansk hjälte” efter att ha beslutat att återvända till Washington för att delta i röstningen.

LÄS MER: Nytt bakslag för Trumps sjukförsäkringsförslag

22 miljoner riskerar att bli utan sjukförsäkring

I nuläget finns det inget färdigt förslag på en ny sjukförsäkringsreform som skulle kunna ersätta Obamacare – fler republikanska senatorer har uttryck förvirring kring de förslag som lyfts fram. Om senaten skrotar Obamacare riskerar 22 miljoner fler amerikaner att stå utan sjukförsäkring fram till år 2026, enligt kongressens budgetkontor, CBO.

Uppmanar att följa partiet

President Trump uppmanade under måndagen republikanska senatorer att följa partiets linje och rösta för att Obamacare skrotas. I ett uttalande kritiserade han de republikanska senatorerna för att vara ”inaktiva” och sa att de riskerar att ”svika alla de löften som de gett under de senaste sju åren”, rapporterar New York Times.

LÄS MER: Trumps uppmaning till Republikanernas senatorer

Alternativ saknas

Tidigare försök att riva upp Obamacare har misslyckats då republikanerna inte lyckats få majoritet för förslaget i senaten – trots att 52 av 100 ledamöter i senaten är republikaner. Flera republikanska senatorer har tidigare motsatt sig alternativen till Obamacare och har riktat kritik mot reformprocessen kring demokraternas sjukvårdsreform. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.