Carina Bergfeldt på plats i Oslo: ”Öppet sår för många norrmän”

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Norge samlas norrmän för att minnas offren för terrorattacken 2011. Klockan 12 ringde kyrkklockor över hela landet för att hedra de drabbade.

Domkyrkan i Oslo är av många norska kyrkor vars klockor ljuder idag. Trots att endast ett begränsat antal personer släpptes in i kyrkan under dagens minnesgudstjänst hade många norrmän samlats utanför med rosor i händerna. Under gudstjänsten talade bland andra den tidigare statsministern Jens Stoltenberg, som satt vid makten för tio år sedan.

– Det var ett väldigt annorlunda tal mot det som Stoltenberg höll i kyrkan för tio år sedan. Då var det mer enighet och kärlek, nu sade han rakt ut att ”för tio år sedan mötte vi hat med kärlek, men hatet finns där fortfarande”, säger SVT:s Carina Bergfeldt på plats vid domkyrkan.

Undersökningar har visat att en av fyra norrmän är nära någon som drabbades av terrordådet. Händelsen är alltså ett fortfarande ett öppet sår för många, säger Carina Bergfeldt.

– Det som många överlevare pratar är om att man måste prata mer om vad som skedde, säger hon.

Hör Carina Bergfeldt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.