Carina Bergfeldt tycker att den nya Trumpboken är lättläst och fascinerande. Foto: SVT/TT

Carina Bergfeldt: Trump-boken är 300 sidor skvaller

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt har läst ”Fire and fury: inside the Trump white house”. Här är hennes tankar om nya Trump-boken.

Vad säger folk på stan om boken?

– Den väcker reaktioner. ”Fick du tag på ett ex”, utbröt en främling i hissen när jag var på väg ned i lobbyn. På väg till bokaffären så hoppade min taxichaufför ur bilen när han insåg vilken bok jag skulle köpa. Han ville ha ett ex själv. Min danska pojkvän åkte hem i går och han läste den på flygplatsen och på planet och berättade att sju olika personer kom fram även till honom och frågade om hur han fått tag på boken. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken om Trump

Hur långt har du kommit? Vilken är din analys?

– Jag har slutet kvar. Boken är 300 sidor skvaller och sensation, men samtidigt ger den en unik inblick. Den är lättläst och fascinerande, men också dåligt redigerad och det är synd att den så ofta saknar referenser när det blir alltför otroligt. Klart är att Michael Wolff – enligt egen utsago – är en författare som tänjer på sanningens gränser – men samtidigt har han fått tillgång till Vita huset som ingen journalist kommit i närheten av. Att han vet långt mycket mer än andra är uppenbart, men samtidigt är det svårt att veta hur mycket av det man kan ta på allvar.

Verkar boken trovärdig?

– Det finns ett par felaktigheter som redan har bevisats. Bland annat så föreslår en person tidigare talmannen John Boehner för en roll i Trumps Vita hus i början av 2016. ”Vem?” påstås då Trump ha svarat, som ett bevis på hans politiska okunnighet. Men Trump hade vid flera tillfällen twittrat om John Boehner och de båda hade spelat golf tillsammans 2013, så att han inte skulle veta vem det var är osannolikt. Vissa personer, som före detta talespersonen Sean Spicer och CIA-chefen Mike Pomepeo, har under helgen gått ut och sagt att boken är lögn och påhitt, men Vita huset har ännu inte kommit med några andra konkreta exempel på felaktigheter än just John Boehner. Samtidigt så har andra personer, bland annat en kvinna som befann sig på en middag som beskrivs i boken, gått ut och sagt att ”det var exakt så det var”. Det som är trovärdigt i boken är beskrivningen av ett helt oorganiserat vitt hus. Att det var extremt rörigt och få positioner tillsatta är ingen hemlighet. Och bara det faktum att författaren fick så fritt spelrum som han fick bevisar röran.

Vad säger du om Trumps senaste utspel?

– Det finns inget som Donald Trump skyr mer än att hans image ifrågasätts och det har vi sett tydligt de senaste dagarna. Att han känner behov att gå ut och deklarera själv att han är ett geni är minst sagt anmärkningsvärt. Och att det finns ett behov från Vita huset att reparera skadan var tydligt nu på söndagsmorgonen här i USA, när i princip varje kanal hade besök av någon talesperson från Vita huset, som annars aldrig ställer upp på intervjuer, enkom där för att försvara presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boken om Trump

Mer i ämnet