Bildt om adoptivstoppet: Försöker lösa det

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt intervjuades i kvällens Agenda om det ryska stoppet för adoptioner som drabbat flera svenska familjer. – Vi försöker lösa just de här fallen, säger Bildt.

Bildt säger att fokus just nu ligger på att försöka lösa situationen för de 13 ryska barn som redan har fått träffa sina svenska adoptivföräldrar.

– Här är 13 familjer och barn som har hamnat i kläm och det tror jag inte var avsikten från de ryska myndigheternas sida. Nu inriktar vi oss om på att se om det inte kan vara möjligt att lösa just de här fallen. Det är inte politik, det är inte ens utrikespolitik – det är rent mänskliga hänsynstaganden.

Agenda

– Vi försöker att talas vid. Det gynnas inte av att man slår knytnäven allt för mycket i bordet.

Bildt vill i dagsläget inte svara på om Sverige kommer att skriva på ett avtal med Ryssland om att ryska barn inte ska hamna hos homosexuella föräldrar.

– Vi har ingen sådan diskussion just nu.

Manar till tålamod

Ett av de par som vill veta vad regeringen och utrikesministern tänker göra är Sara och Lars Silverdahl i Hedemora.  De väntar på att få adoptera en flicka som nu finns på ett barnhem i Sankt Petersburg.

– Hon kallar oss redan för mamma och pappa, berättar Sara Silverdahl.

Carl Bildts hälsning till familjen Silverdahl och de tolv andra svenska familjer som väntar på sina adoptivbarn är att försöka ha tålamod.

– Vi gör allt vi kan. Men man ska nog inte vänta sig något allt för snabbt.

En del tolkar det ryska agerandet som en markering mot den svenska lagstiftningen vad gäller homosexuella?

– Det tror jag inte att det är. De har en annan syn på de här sakerna – en syn som fanns i Sverige för ett antal decennier sedan. Det är en diskussion som vi kanske måste ta i samband med att vi diskuterar om vi ska ha ett sånt här avtal, men det ser jag som en senare fråga.

– Dagens fråga är om vi kan se till att vi kan hjälpa de här föräldrarna och de 13 barn som hamnat i kläm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet