Tidigare utrikesminister Carl Bildt kommenterade årets fredspris på Twitter efter norska Nobelkommitténs tillkännagivande på fredagsförmiddagen. Foto: TT och Twitter: @carlbildt

Carl Bildt: ”Iranavtalet hade förtjänat ett pris”

Uppdaterad
Publicerad

Kärnenergiavtalet med Iran var en av förhandsfavoriterna att få Nobels fredspris. En som verkar gräma sig för att det inte blev så är förre utrikesminister Carl Bildt.

”Nobelkommittén går sina egna vägar, men kärnenergiavtalet med Iran uppnådde något konkret och hade förtjänat ett pris.”

Så kommenterar förre utrikesminister Carl Bildt (M) den norska Nobelkommitténs beslut att utse anti-kärnvapen-organisationen ICAN till 2017 års fredspristagare. Sin vana trogen är det på Twitter Bildt fäller sin kommentar.

Nobels fredspris 2017

Näsknäpp åt flera

Att belöna de som ligger bakom Iranavtalet, som slöts 2015 på initiativ av USA:s dåvarande president Barack Obama, hade varit en rejäl gliring riktad mot president Donald Trump, som dömt ut avtalet som ”det sämsta USA någonsin ingått”. 

Inte heller Saudiarabien eller Israel skulle ha applåderat åt ett fredspris där ärkefienden Iran är en av de inblandade parterna.

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

  • Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.
  • Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.
  • FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.
  • Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.
  • I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris 2017

Mer i ämnet