Carl Bildt om utvecklingen i Gazaremsan: ”Pågår en maktkamp i Palestina”

Uppdaterad
Publicerad

Palestina har inte haft val på 15 år och en maktkamp pågår mellan det styrande Fatah-partiet och den terrorstämplade organisationen Hamas, som fortfarande har stort stöd.

– När oroligheterna inträffar i Jerusalem ser Hamas sin möjlighet, säger Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister i Morgonstudion.

Det som utlöste oroligheterna enligt Carl Bildt var polisinsatsen och sammandrabbningarna vid al-Aqsamoskén i Jerusalem.

– Det är som att skicka in nazister i Vatikanen. Det utlöser så starka känslor.

Israel-Palestina 2021

Hamas fick 40 procent av rösterna i det senaste parlamentsvalet 2006 och även om man på pappret inte är det styrande partiet så har man stor makt och popularitet i framförallt Gaza.

– Hamas går plötsligt in och ställer vilkor på Israel som man inte uppfyller och då börjar man skjuta raketer. Då är det Hamas som tar sig in i den palestinska politiken, säger Carl Bildt i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet