Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”EU är svagare än vad man borde vara därför att man inte når enighet” säger Ann Linde (S). Foto: TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inget EU-krav på eldupphör – Ungern sa nej

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna verkar inte ens ha kunnat enas om att kräva ett omedelbart eldupphör och nedtrappning av konflikten mellan israeler och palestinier, vid videomötet mellan EU-ländernas utrikesministrar. Ungern sade nej.

– Ungern motiverade det med att man då går in på självförsvarsrätten (för Israel), sade utrikesminister Ann Linde efter mötet till svenska journalister.

Inför mötet vädjade den tyske utrikesministern Heiko Maas om just vapenvila, följd av dialog.

Lovade tysk hjälp

Enligt nyhetsbyrån Reuters utlovar Tyskland motsvarande drygt 400 miljoner kronor till humanitärt stöd i Gazaremsan.

– I dag kommer jag att trycka på för en bättre humanitär tillförsel till Gaza, sade Maas inför det extrainsatta videomötet.

Den tyske utrikesministern fördömer samtidigt raketattackerna från Gaza mot Israel och betonar Israels rätt till självförsvar.

Men mötet gick bet på att få till en enad maning om om eldupphör. EU:s utrikespolitiske representant Josep Borrell skulle dock fortsätta försöken att få till någon form av reaktion, enligt Ann Linde.

– Det som sker nu är att Josep Borrell har kontakter med alla delegationer för att se om man ändå inte kan komma till något enigt uttalande, det har vi inte lyckats med än på mötet, sade Ann Linde (S).

Det som kanske är troligast nu, enligt Linde, är att Josep Borrell själv får rikta in sig på att göra ett ordförandeuttalande som enbart han, som ledare för mötet, formellt står bakom.

Större skillnader

– Jag vet inte om han lyckas få till det nu, men jag tror att det finns i stort 26 länder som står bakom att få ett omedelbart stopp på våldet. Men sedan är det större skillnader i hur man ser på den långsiktiga lösningen än vad det var tidigare, säger Ann Linde.

Hon ser det som ett misslyckande för unionen att inte lyckas få till ett gemensamt uttalande. Det minskar EU:s möjligheter att agera i någon roll för att lösa konflikten.

Ann Linde hävdar att det finns en stor enighet när det gäller att fördöma Hamas och andra organisationers raketbeskjutning av Israel samtidigt som Israel har en självklar rätt till självförsvar. Men Israel måste göra sitt yttersta för att se till så att civila inte skadas.

Det är djupt oroande att två barn på den israeliska sidan och uppemot 60 på den palestinska sidan har dödats, understryker Ann Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Israel-Palestina-konflikten-2021

Mer i ämnet