Kataloniens ex-president Carles Puigdemont. Foto: TT

Carles Puigdemont släpps mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

En tysk domstol beslutade att Kataloniens före detta regionpresident Carles Puigdemont kan släppas mot borgen i väntan på en eventuell utvisning till Spanien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Puigdemont greps i den tyska delstaten Schleswig-Holstein den 25 mars och har suttit i polisens förvar sedan dess.

Han är internationellt efterlyst av Spanien, anklagad för uppvigling i samband med oktobers olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien.

Kataloniens självständighetskamp

Underkänner upprorsanklagelser

Domstolen i Schleswig-Holstein beslutade under torsdagen att de spanska uppviglingsanklagelserna inte kommer ligga till grund för utvisning. Däremot ska rätten ta ställning till om förskingring av offentliga medel,som Puigdemont också anklagas för, kan utgöra grund för utlämning.

Borgenssumman är satt till 75 000 euro och Puigdemont att fri att lämna häktet när denna är betald, uppger en talesperson för domstolen, enligt Reuters. Ex-presidenten får dock inte lämna Tyskland utan åklagarens tillåtelse och måste inställa sig hos polisen en gång i veckan.

Levt i exil i Bryssel

Carles Puigdemont var tidigare regionpresident i Katalonien och blev separatiströrelsens frontfigur när parlamentet utropade självständighet i oktober.

Efter att Puigdemont och hans administration avsatts av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och en internationell arresteringsorder utfärdats flydde han till Bryssel.

Ex-regionpresidenten var på väg tillbaka till Bryssel från Finland när han greps på tyska autobahn för drygt en vecka sedan. 

Tidigare under torsdagen publicerade Carles Puigdemont ett brev som uppmanade det katalanska parlamentet att välja Jordi Sanchez, som sitter fängslad i Madrid, till regionpresident.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet