Kataloniens ex-president Carles Puigdemont

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont har gripits i Tyskland

Publicerad

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont har gripits i Tyskland. Han är åtalad för uppvigling i Spanien och riskerar upp till 25 års fängelse.

Polisen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein bekräftar i ett pressmeddelande att man frihetsberövat Carles Puigdemont.

”Han omhändertogs klockan 11.19 av en av motorvägspolisens patruller, i närheten av motorvägen A7, eftersom det finns en europeisk arresteringsorder mot honom. Herr Puigdemont befinner sig för närvarande i polisens förvar.”

Närmast ska ärendet hanteras av en domstol i Schleswig-Holstein. En första domarledd förhandling sker på måndagen, enligt AFP. Förhandlingen är inte offentlig och väntas mest behandla formella uppgifter. Ett beslut om Puigdemont ska utlämnas till Spanien eller inte väntas tidigast efter påskhelgen, uppger en talesperson för domstolen.

Flydde till Bryssel

Carles Puigdemont var tidigare regionpresident i Katalonien och blev separatiströrelsens frontfigur när parlamentet utropade självständighet i oktober.

Efter att Puigdemont och hans administration avsatts av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och en internationell arresteringsorder utfärdats flydde han till Bryssel, skriver Reuters.

Riskerar fängelse

Puigdemont är åtalad för uppvigling i Spanien och riskerar upp till 25 års fängelse.

I december vann partier som är för självständighet en majoritet i regionvalet. Därefter har Puigdemont kampanjat för att återinstalleras som president, men i mars drog han tillbaka sin begäran.

I torsdags kom Puigdemont till Finland på ett besök i bland annat riksdagen. Enligt hans värd lämnade han landet på fredagen, men uppgiften är inte bekräftad, uppger TT.

Händelserna i korthet

Visa

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.

Efter den misslyckade självständighetsförklaringen i slutet av oktober 2017 har han levt i exil i Belgien.

Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.

Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien.

Före frihetsberövandet i Tyskland rapporterades att Puigdemont befunnit sig i Finland.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet