Carrie Lam Foto: TT

Carrie Lam: Jag har aldrig bett att få avgå

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongs ledare Carrie Lam bedyrar att hon aldrig bett Peking-regimen om att få avgå.

Under en presskonferens kommenterade Carrie Lam en läckt inspelning från en middag med representanter från Hongkongs affärsliv.

I inspelningen besvarar hon flera av de frågor hon länge vägrat kommentera offentligt. Hon pratar till exempel om ett eventuellt kinesiskt militärt ingripande, och hon pratar om sitt eget handlingsutrymme i förhållande till Peking.

– Mitt eget intryck, utifrån diskussioner och genom att ha tolkat stämningen, är att centralregeringen inte har någon plan att skicka in armén, säger hon på den läckta ljudupptagningen.

Många har förväntat sig en stegrad utveckling inför den kinesiska nationaldagen den 1 oktober.

– Jag kan försäkra er om att Peking inte har någon deadline. De vet att detta kommer fortsätta. (…) Vi siktar på ett värdigt, nedtonat firande den 1 oktober, vilket innebär att varken vi eller Peking förväntar oss att kunna få detta överstökat innan 1oktober.

”Oförlåtligt”

Hon kommenterar också sitt eget handlingsutrymme.

– Jag har en lösning, en politisk lösning. Men när en fråga lyfts till den nationella nivån, en nivå där det handlar om suveränitet och säkerhet, och dessutom mitt i de största spänningarna mellan världens två största ekonomier någonsin, då är utrymmetför en chefsminister (…) väldigt, väldigt, väldigt begränsat.

I inspelningen säger hon också att hennes eget val nu skulle vara att avgå, eftersom hon anser det oförlåtligt av en chefsminister att ha låtit den nuvarande situationen i Hongkong utvecklas.

– Om jag kunde välja vore min första åtgärd att avgå, efter att ha framfört en djupt menad ursäkt.

På en presskonferens under tisdagen beklagar hon att citaten läckt ut, och förklarar:

– Jag har aldrig lämnat in någon ansökan om att avgå. Anledningen till det är att jag tror att jag kan leda mina medarbetare till att hjälpa Hongkong ut ur detta dilemma.

– Någon motsättning, att jag skulle vilja avgå men inte kan, finns inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet