Här firas Castros död på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Fidel Castro, mannen som styrde Kuba i över fem decennier, har avlidit. På gatorna i Miamis kubanskamerikanska stadsdel Lilla Havanna firar invånarna med dans och sång.

Tidigt på lördagsmorgonen meddelade Raúl Castro i nationell tv att hans bror och landets förre ledare, Fidel Castro, har avlidit. Reaktioner kom

Foto: TT
Fidel Castro död

snabbt från världens alla hörn.

I Miami, där många exilkubaner bor, har människor gett sig ut på gatorna i en glädjeyra. Man hurrar och dansar samtidigt som kubanska flaggor  vajar och som fyrverkerier skjuts i luften. Vissa har till och med kommit ut i pyjamas för att fira.

– Jag önskar att min far vore här för att se det här, säger 27-årige Abraham Quintero till Miami Herald.

”Det känns hemskt”

Det är inte första gången Fidel Castros död meddelas, tidigare har falska uppgifter florerat om den förre ledarens bortgång. Men den här gången är det alltså brodern själv som står bakom uppgifterna, något som skapar stora känslor i ett område där många hyser allt annat än värme för Castro.

– Jag kan knappt tro det. Vi har varit ute såhär så många gånger utan att det varit sant, men den här gången är det det. Jag har många familjemedlemmar som inte fått leva tillräckligt länge för att få se den här dagen, säger 46-årige Dan Martin.

Foto: TT

Läs också: Exilkubaner omtumlade efter Castros död

I Miami berörs en tredjedel av befolkningen av nyheten från Kuba, eftersom de har just kubansk härkomst. Området Lilla Havanna ligger väster om Miamis innerstad och domineras av exilkubaner.

Enligt Miami Herald har trafiken i området fått stängas ner på grund av de stora folksamlingarna på gatan. En av de som iakktar det hela är 80-åriga Elisa Martin som själv flydde Kuba 1962 men tvingades lämna sin far och kusiner bakom sig.

– Det känns hemskt när jag tänker på de som fortfarande är kvar. Castro har gjort så många hemska saker mot folket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fidel Castro död

Mer i ämnet