Cecilia Malmström oroas över amerikanska biltullar på import. Foto: TT

Cecilia Malmström: Trump kommer försöka införa biltullar

Uppdaterad
Publicerad

EU:s strafftullar på en rad amerikanska varor kan komma att införas redan nästa vecka och inte i juli som tidigare aviserats. Det säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till SVT. Cecilia Malmström bedömer också att handelskriget kommer att trappas upp under hösten med amerikanska importtullar på europeiska bilar.

EU:s strafftullar är ett svar på stål- och aluminiumtullarna mot EU som USA infört sen 1 juni.

– Nu gör vi ”balanserande åtgärder” som det kallas nästa vecka, inför tullar alltså. Vi följer världshandelsorganisationen WTO:s regler till varje kommatecken och gör det här på ett proportionerligt sätt, säger Cecilia Malmström.

Högst sannolikt att USA inför biltullar

Som svar på EU:s strafftullar har USA:s president Donald Trump har hotat med att införa upp till 25 procent höga importtullar på bilar. I en intervju med SVT Forum säger nu handelskommissionär Cecilia Malmström att det är troligt att president Donald Trump kommer att göra verklighet av hotet.

– Jag är säker på att han vill göra det, men han kan inte göra det imorgon utan det måste gå igenom en viss process så det är tidigast till hösten, säger Cecilia Malmström.

– Det vore extremt allvarligt för det handlar om hundratusentals jobb i hela världen. Jag tror att han tänker försöka göra det.

Hur smart är det av EU att införa strafftullar om nu USA svarar med importtullar på bilar?

– Om vi inte hade infört strafftullar så hade han infört biltullar ändå. Det här har inte med det att göra, han är nästan besatt av bilar och olika bilkomponenter och menar att det finns en djup orättvisa här.

EU kan ta bort tullar

Donald Trump anser att EU bedriver en orättvis handelspolitik gentemot USA. EU:s tullar på bilar från USA ligger på 10 procent, medan USA:s tullar på bilar är 2,5 procent. Å andra sidan har USA tullar på upp till 25 procent när det gäller tyngre fordon som lastbilar.

– Vi har sagt till Donald Trump att vi kan prata om detta. Vi skulle kunna ta bort tullar på bilar och bildelar om USA tog bort tullar på ett antal europeiska varor. Men förutsättningen för att gå in i ett mindre frihandelsavtal var ju att han inte skulle straffa oss med ståltullar och nu valde Donald Trump att göra så ändå, säger Cecilia Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.