Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Livet fortsätter och vi kan inte bara sitta inom fyra väggar hela tiden, så vi anpassar oss” – Hör Charkivborna om vardagen mitt i ett pågående krig. Foto: Johannes Tolf/SVT

Charkivbor: ”Vi är gjorda av stål och betong”

Uppdaterad
Publicerad

Charkiv står fortsatt pall mot den ryska framryckningen i regionen. Fronten finns bara några ynka mil bort, men trots det fortsätter vardagen mer eller mindre som vanligt inne i staden.

– Vi är gjorda av stål och betong. Vi tänker inte ge oss av, säger Charkivbon Svitlana.

När SVT:s team besöker Charkiv, Ukrainas näst största stad, ljuder flyglarmet över taken. Varningen gäller ryska spaningsdrönare som rör sig i luften. Ofta betyder ljudet att en rysk robot snart kan komma att slå ned.

Attackerna har duggat tätt sedan Ryssland inledde sin framryckning i regionen tidigare i vår, men hittills har fiendens markvinningar varit relativt begränsade. Trots den ryska kraftsamlingen har det ukrainska försvaret i mångt och mycket lyckats stå emot.

Kriget i Ukraina

Samma sak går att säga om invånarna som SVT träffar.

– Här är ingen människa överflödig. Vi har många internflyktingar och många som arbetar som volontärer. Alla är engagerade och förenas i en gemenskap som hjälper oss att stå emot aggressionen från Ryssland, säger Grigorij Sjtjerban som arbetar vid stadens mediecenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet