Direkt

Chatt med SVT:s korrespondenter

Vad har du alltid velat veta om livet som korrespondent? Läs korrespondenternas svar på era frågor.
Vad har du alltid velat veta om livet som korrespondent? Läs korrespondenternas svar på era frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tracker, satellittelefon, mat och vatten” – Hör SVT:s säkerhetsspecialist om vad teamet har med sig i Ukraina. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Chatt med SVT:s korrespondenter

Pinnat inlägg

Här kan du läsa chatten med SVT:s korrespondenter i efterhand.

Senare i kväll, klockan 22.00, möts SVT:s korrespondenter i programmet Korrespondenterna bakom kulisserna och berättar om arbetet bakom kameran under ett år som förändrat världen.

Och då avrundar vi chatten! Tack för era frågor och tack till korrespondenterna och utrikesreportrarna för deras svar!

Önskar er en trevlig eftermiddag/kväll! Missa inte Korrespondenterna bakom kulisserna i kväll 22.00 i SVT.

Tack för alla intressanta frågor! Hoppas vi hörs snart igen :-)

Robin • Till Tigran Feiler. Hur är känslan i Colombia just nu med en vänster-president? Vad tycker det så kallade "vanliga folket" om det? Finns det höga förväntningar?

Hej Robin! Colombia befinner sig just nu i en väldigt intressant förändringsprocess. Fredsavtalet med Farc-gerillan banade väg för ett nytt politiskt landskap där vänstern nu kommit till makten. I Petros nya regering finns många ministrar från civilsamhället och de sociala rörelserna vilket väcker förhoppningar om en förnyelse av politiken. Men bristen på erfarenhet kan bli ett problem och mer konservativa delar av samhället ser med stor oro på president Petros planer på att införa förmögenhetsskatt och att börja fasa ut olja och kol.

Så, nu avslutar jag för denna gång.

Tack alla.

Bert

Anders • Bert, vad är din åsikt om varför Ryssland inte engagerar sin stora styrka mot Ukraina? Ryssland har hundratusentals soldater, minst, som inte har skickats till kriget. Ryssland skulle kunna vinna kriget på kort tid.

Hej-

Jag tror att de stridsdugliga styrkor R har redan till stor del har satts in. En allmän mobilisering skulle tvinga P att medge att det är ett krig man för och det är han inte villig till än. Dessutom är det tveksamt vad fler dåligt utbildade soldater skulle kunna bidra med.

Johan • Hej Bert! Jag har två frågor om Ukrainakriget:

1.) Varför är omvärlden så öppna med att berätta om sina vapenleveranser till Ukraina?

2. ) Någon gång i april förklarade USA att man tänker försvaga Ryssland så att de inte längre kan hota andra länder i framtiden. Hur skall det gå till, så länge Ryssland har atomvapen?

Man berättar för att göra klart för både U och R var man står. USA hoppas att R ska försvagas så starkt ekonomiskt att R inte har kraft.

Lou • Varför verkar FN och andra organisationer så oengagerade vad gäller Sydamerika? Tycker det är fruktansvärt hur många som dör genom våld i många av dessa länder

Hej Lou! Jag tror att problemet ligger i att det brutala våld vi ser i många latinamerikanska länder är kopplat till organiserad brottslighet och oftast sker inom ett lands gränser. FN är byggt för andra typer av mellanstatliga konflikter. I länder som Mexiko och Colombia är det svårt att peka ut någon tydlig aktör som ansvarig för våldet - det handlar ofta om komplexa samband mellan korruption, ekonomisk utsatthet och drogkonsumtion i rika länder.

Elisabeth • Vad är det för skillnad på att vara reporter och korrespondent?

Hej Elisabeth! Korrespondenter är ofta stationerade i det land de bevakar. De kan jobba hemifrån men har då ett särskilt bevakningsområde. En utrikesreporter gör inslag och reportage hemifrån eller från kortare reportageresor.

Bo Johansson • Hej Bert! Den ryska regimen är ju en maffialiknande regim. Hur kommer det sig att den är så attraktiv för många populistiska partier i väst?

Bra fråga! Gissar att det hänger ihop med Kremls syn på frihetliga värderingar. Allt som är "progressivt" ska motarbetas.