Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler och fotograf Sara Murillo Cortes Foto: Sara Murillo Cortes, SVT

Här är SVT:s korrespondenter

Uppdaterad
Publicerad

De åker till områdena som andra flyr från. Deras vardag är att möta makthavare och berätta om katastrofer men också reportage om vanliga människor som hjälper oss att bättre förstå världen. Det här är SVT:s korrespondenter och några av deras reportage.

Ulrika Bergsten

Placering: Peking, Kina

Bevakningsområde: Asienkorrespondent. Snart utrikesreporter.

Fotograf Ronald Verhoeven och Asienkorrespondent Ulrika Bergsten Foto: Ronald Verhoeven, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

En korredag ser aldrig densamma ut: Den kan börja med en lajv i Aktuellt 03 på morgonen och sedan fortsätta med en resa. Eller smyga igång vid 10 på kontoret med redigering av något inspelat material och planering och research inför kommande uppdrag. Var och varannan dag lajv i Morgonstudion. På eftermiddagen vaknar Europa och redaktionen och om man har otur måste man kasta sig ut i sista sekunden i rusningstrafiken i Peking och jaga intervjuperson till Rapport.

2. Drömintervjun – och varför?

Min drömintervju är Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Relationen mellan Taiwan och Kina och i förlängningen relationen mellan Kina och USA. Intressant är också kommunistpartiets kongress i november då Xi Jinping ska väljas om.

Se Ulrika Bergstens och Ronald Verhoevens reportage som visar hur svårt det kan vara att verka som journalist i ett land som Kina.

David Boati

Placering: Bryssel, Belgien

Bevakningsområde: Europakorrespondent

Europakorrespondent David Boati tar ett covid-test Foto: SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

En av de saker jag gillar mest med korrespondentlivet är att det är så varierande – härligt nog finns inte riktigt ”en vanlig dag på jobbet”.

2. Drömintervjun – och varför?

Just nu känner jag mig väldigt nyfiken på Meloni, ledare för partiet ”italiens bröder”, som mycket väl kan bli Italiens nästa premiärminister. Jag vill också träffa människor runt om i Europa som på olika sätt påverkas av inflationen och energikrisen.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Det är mycket, det är nog ingen risk för att jag ska känna mig uttråkad. Ekonomin och energin. Om kriget i Ukraina drar ut på tiden, hur påverkar det Europa? Människors vardag, den politiska enigheten. Vad händer med inflationen? Är pandemin över och vad ser vi för långtgående konsekvenser av den? Valet i Italien i september blir högintressant. 

Pandemin slog hårt mot Europas företagare. David Boati och Filip Huygens mötte champagnetillverkarna som kastade druvorna på marken.

Erika Bjerström

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Klimatkorrespondent

Erika Bjerström i Elfenbenskusten som drabbas hårt av havsnivåhöjningen. Foto: Pernilla Edholm, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Det är ett korsdrag av klimatrapporter, frågor från tittare, företag som vill få sina ”gröna” produkter uppmärksammade av SVT, redaktörer som vill ha texter, analyser och mitt i allt detta tänka själv, identifiera vad som ska bli nästa reportageresa för att berätta nåt nytt och oväntat om klimatkrisen, helst med konstruktiv vinkel. 

2. Drömintervjun – och varför?

Xi Jinping, och fråga varför Kina måste fortsätta satsa på nya kolkraftverk. 

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Hur ska världens regeringar kunna ta de beslut som tvingar fram de snabba utsläppsminskningar som krävs enligt IPCC, utan att riskera mer polarisering och konflikter. 

Mitt framför Erika Bjerströms och Rikard Collsiöös ögon minskar Grönlandsisen drastiskt.

Liselott Lindström

Placering: Helsingfors, Finland

Bevakningsområde: Finlandskorrespondent

För Liselott Lindström utgjorde finska Natoprocessen en stor del av bevakningen under våren 2022. Foto: SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

När jag började bevaka Finland och Baltikum i början av året fick jag veta att finsk politik inte är något Sverige är intresserat av, men under våren bevakade jag knappt något annat. Under våren kunde det handla om att åka in till Helsingfors centrum, göra live för Morgonstudion, snacka med folk på stan och någon expert, klippa ihop ett inslag och lajva på kvällen igen. Blev också ett par snabba utryckningar till Estland när kriget började och till Litauen i somras, då gällde det bara att snabbt packa väskan, beställa biljett och åka iväg.

2. Drömintervjun – och varför?

Just nu kanske Finlands statsminister Sanna Marin, dels för att svenskarna verkar så intresserade av henne, men mest för att få höra vad som hände i kulisserna när Finland och Sverige gick med i Nato, eller hur Finland drog Sverige med i Nato.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Nato, Nato, Nato och Ryssland, Ryssland, Ryssland. Relationen mellan Ryssland och Finland och Ryssland och Baltikum kommer att vara brännhet, liksom också hur Natoförhandlingarna går och vad som väl händer när Finland och Sverige går med i Nato.

De ryska turisterna har försvunnit helt från Villmanstrand i södra Karelen – nu förlorar staden en miljon euro om dagen.

Stefan Åsberg

Placering: Washington, USA

Bevakningsområde: USA-korrespondent

Stefan Åsberg under bevakningen av en av de massiva skogsbränderna i USA. Foto: SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Vaknar ofta kring sju och tar en kopp kaffe och en banan. Läser de viktigaste nyheterna i NYT och Washington post, samt slår på morgonsändningarna i TV. Efter någon timme blir det ett telefonmöte med redaktionen och vi bestämmer mer exakt vad som ska göras under dagen. Kanske någon live i Rapport eller Aktuellt och förhoppningsvis åker vi senare ut och spelar in något jobb. Om vi är ute på resa, så spelar vi vanligtvis in till tidig kväll , ca 18.00. Därefter äter vi någonting och inväntar därefter morgonsändningen som vanligtvis startar strax efter midnatt.

2. Drömintervjun – och varför?

Det är klart att en intervju med Donald Trump vore det stora – även om han inte längre styr landet formellt har han ett avgörande inflytande över sitt parti och därmed amerikansk politik.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

De stora frågorna handlar om de amerikanska vallagarna, migrationen längs USA:s södra gräns mot Mexiko och förstås vem som blir republikanernas kandidat i nästa presidentval.

Se Stefan Åsbergs och Pelle Sterners reportage om människohandeln vid Rio Grande mellan Mexiko och USA.

Malin Mendel

Placering: Bombay, Indien

Bevakningsområde: Indienkorrespondent

Malin Mendel Foto: Sanjiv Valsan, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Om jag är på resa eller inspelning träffar jag massa människor, intervjuar och filmar från tidig morgon till solen går ner. Är jag hemma i Bombay sitter jag antingen och klipper ihop mina reportage eller rekar på nya. Tar små pauser för att hänga med grannen, yoga, handla på marknaden, och laga smarrig indisk mat.

2. Drömintervjun – och varför?

Indiens premiärminister Narendra Modi. Han ger i princip aldrig intervjuer, men jag har mycket att fråga honom om eftersom han styr över 1,4 miljarder människor och är en av världens mäktigaste personer.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Indien är en nyckelspelare i klimatfrågan. Hur snabbt Indien kan ställa om kommer påverka oss alla. Extremväder slår redan hårt mot människor i Indien och andra platser. Så allt som rör klimatet känns viktigt. I och med kriget i Ukraina har det även blivit tydligt att Indien har en viktig roll internationellt vad gäller allt från livsmedelsförsörjning till säkerhetspolitik.

Ett utrikesteams uppgift kan även vara granskning och avslöjanden. Se Malin Mendels och Linda Hörnqvists reportage om Scania i Uppdrag granskning

Anna-Maja Persson

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter med fokus på Storbritannien

Nästa inslag förbereds ombord på ett flygplan. Foto: Olof Andersson, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Är jag i Storbritannien medverkar jag ofta live i olika program, som Rapport, Aktuellt och Morgonstudion. De gångerna jag inte har någon fotograf sköter jag tekniken själv och sänder med mobilen. Annars spelar jag och fotografen in material till olika reportage som vi sedan redigerar och skickar hem. Och det blir många resor, tex till Skottland och Nordirland.

Utöver det följer jag nyhetsflödet; läser tidningar, lyssnar på poddar och kollar på nyhetsprogrammen på tv.

2. Drömintervjun – och varför?

Jag vill intervjua Boris Johnson. Han tvingades ju till slut avgå, och snart väljs hans efterträdare.  BoJo är en fascinerande, karismatisk och kontroversiell överlevnadskonstnär. Jag vill bland annat fråga om han hoppas på en comeback som premiärminister. Så en låååång sitta-ned-intervju med Boris Johnson vore något!

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Levnadskostnadskrisen. Den överskuggar allt. Många britter får det mycket tufft i vinter när energipriserna skjuter i höjden och inflationen stiger. Det här blir en svår nöt att knäcka för den nye premiärministern. Så tänker jag hålla koll på drottning Elizabeth som ju är 96 år gammal. Och Nordirland som hamnar i kläm när UK och EU bråkar om brexit.

Väntan var lång men i april  2021 kunde britterna åter besöka sina pubar. Se reportaget.

Alexander Norén

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Techkorrespondent. Snart ekonomikommentator.

Alexander Norén på Wall Street i New York. Foto: Andreas Zernell, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Bortsett från morgonmötet som startar dagen finns ingen vanlig dag på jobbet. Det är därför jag gillar det här jobbet. Ena dagen gästa Morgonstudion för att prata kryptovalutor, andra dagen lära sig mer om etisk AI inför en reportageresa.

2. Drömintervjun – och varför?

Satoshi Nakamoto. Hen eller de som ”uppfann” Bitcoin. Vem/vilka ligger bakom pseudonymen?

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Har vi en ny IT-bubbla eller kan allt som tech rör vid fortsätta bli guld?

”Man kan dö av gasen” – Se Marco Nilsons och Alexander Noréns besök på Island

Christoffer Wendick

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: EU-reporter, tidigare Europakorrespondent

Christoffer Wendick på plats vid demonstrationer i Tyskland. Foto: SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Var jag än befinner mig startar dagen alltid med tysk radio, därefter fransk. Då har man hyfsad koll på vad det snackas mest om i de två tyngsta EU-länderna. Jag snabbläser ett par nyhetsbrev med EU-nyheter som jag får varje dag. En kaffe med en liten skvätt mjölk senare är jag redo att ta mig an Europas stora frågor. Ofta har jag någon intervju eller inspelning inbokad. Andra dagar sitter jag bara och läser, och läser, och ringer och funderar så att det knakar tills jag kommit på vad som ska bli nästa reportage.

2. Drömintervjun – och varför?

Den hemlige gatukonstnären Banksy. Han är nog världens mest kända okända konstnär och har inte gett någon intervju sedan 2003. Banksys verk är ofta politiska, samhällskritiska och kontroversiella. Ett riktigt världsscoop, som troligen aldrig kommer bli av.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Effekterna av kriget och sanktionerna mot Ryssland som visar sig på européernas elräkningar, på matkvittona och på deras inomhustermometrar. Det kan bli en betydligt kyligare och mer knaper höst för många, där viljan att straffa Ryssland kommer sättas på prov. Hur väl kommer EU-länderna lyckas hålla en gemensam linje när det kostar på alltmer?

Moldavien har tagit emot flest flyktingar i förhållande till folkmängd efter Rysslands invasion av Ukraina.

Elin Jönsson

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter, tidigare Rysslandkorrespondent

Utrikesreporter Elin Jönsson och fotograf Pablo Torres Foto: Vladimir Banic, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

De flesta av mina dagar är jag på på redaktionen i Stockholm och klipper ihop dagsjobb. Samtidigt gör jag research för att hitta intressanta ämnen och berättelser att rapportera om från mitt bevakningsområde – Öst- och Centraleuropa, Ryssland, Ukraina, Belarus och andra forna Sovjetstater. En favoritarbetsdag är en dag ute på fältet där jag får möta intressanta människor med en spännande och oväntad historia.

2. Drömintervjun – och varför?

En svår fråga just nu, jag har svårt att välja någon kändis utan tycker nog att det viktigaste nu är att få ut människors berättelser om kriget – så att vi inte vänjer oss vid denna skrämmande situation som uppstått i Europa och börjar bli likgiltiga.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Jag tror det kommer bli fortsatt fokus på Ukraina och kriget och jag vill vara där så mycket som möjligt. Annars är det ju utvecklingen i Ryssland som kommer bli viktig, men den blir det allt svårare att rapportera om. Jag tror också jag kommer att fortsätta bevaka Öst- och Centraleuropa, där kriget också kommer få viktiga konsekvenser – både politiskt och ekonomiskt.

I juni följde Elin Jönsson och fotograf Niclas Berglund med på ett av de evakueringståg som tar civila bort från striderna i Östra Ukraina.

Jennifer Wegerup

Placering: Rom, Italien

Bevakningsområde: Italienkorrespondent

Jennifer Wegerup i Rom. Foto: SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Det finns inga vanliga dagar på jobbet riktigt. En lugn dag är jag på kontoret i Rom, vi går alltid till baren på hörnet och tar en espresso först. Sen planerar vi nya jobb, redigerar inslag, pratar med min fotograf Domenico och de andra korrarna på kontoret, kanske åker ner till regereringskvarteren vid Palazzo Chigi och lunchar med italienska politik-reportrar, uppdaterar mig, håller mina källor varma. Men en arbetsdag kan lika gärna vara att Etna på Sicilien får ett utbrott och vi kastar oss iväg för att hinna dit och några timmar senare pulsar i vulkanaska.

2. Drömintervjun – och varför?

Jag gör mina drömintervjuer hela tiden! I mitt jobb har jag genom åren runt om i världen mött så många kända och mäktiga personer: premiärministrar, presidenter, fotbollsstjärnor, artister, skådespelare. Men jag är verkligen ärlig när jag säger att mina bästa möten och intervjuer är de jag gör med folk hela tiden. En mamma som mist sin dotter i en arbetsplatsolycka. En man som pantsätter sin klocka på pantbank för att kunna betala räkningarna. Jag är så otroligt tacksam över att jag får möta människor och berätta deras historier.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Min viktigaste fråga att bevaka det kommande året är det extrainsatta nyvalet den 25 september, till parlamentet, och de följder det får, kommande år och längre fram. Italien kan få sin första kvinnliga premiärminister, Giorgia Melonis parti Fratelli d'Italia, Italiens Bröder, leder stort, liksom hela högerblocket. Dock är FdI ett parti längst ut på kanten med postfascistiska rötter och Meloni är en omdebatterad politiker som väcker känslor, både på gott och ont. Hon har stort stöd och älskas av anhängarna men motståndarna fördömer hennes sätt som politiker och i EU ses hon som mycket kontroversiell. Italien är EU:s tredje största land och väntar på 200 miljarder euro i covidstöd, pengar som är villkorade, de betalas inte ut om inte en rad politiska åtgärder genomförs och vad som sker nu är oklart. Italiens framtida hållning till Ryssland och angreppskriget mot Ukraina kan också komma att ändras.

I juli 2022 intogs Roms gator av uppskattningsvis 23 000 vildsvin.

Tigran Feiler

Placering: Buenos Aires, Argentina

Bevakningsområde: Latinamerika-korrespondent

Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler och fotograf Sara Murillo Cortes Foto: Sara Murillo Cortes, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Väckarklockan ringer, ånej! Väntan på hotellhissen känns som en evighet. Hur kan det ta så lång tid att laga äggröra? Chauffören som ska ta oss till dagens inspelningsplats är försenad. Han fastnade tydligen i morgontrafiken. Varmt och svettigt att filma. Intervjupersonerna bjuder på fantastisk lunch och kall lemonad. Teknikkaos på hotellrummet där allt inspelat material ska tankas in och backas upp på olika hårddiskar. Sedan lång kväll i väntan på livesändning i Morgonstudion. Varför heter det Morgonstudion när det sänds mitt i natten vår tid? Och varför har det lokala simkortet slutat fungera? Till slut går allt bra som det nästan alltid gör. God morgon och god natt!

2. Drömintervjun – och varför?

Nayib Bukele som är El Salvadors president. Bukele är en av världens yngsta statschefer – omåttligt populär i hemlandet men kontroversiell för sina metoder. Han styr landet med sociala medier, har skickat soldater till parlamentet, publicerat förnedrande bilder på tillfångatagna gängmedlemmar och gjort bitcoin till officiell valuta.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Coronakrisen har drabbat Latinamerika hårdare än någon annan region i världen. Pandemin har visat hur sårbara de latinamerikanska länder är – svaga institutioner, djupa klyftor och eftersatt infrastruktur. Hur ska länderna lyckas resa sig? Och kunna stå bättre rustade inför framtida utmaningar som extremväder och klimatförändringar?

Se Tigran Feilers och Sara Murillo Cortes reportage om hur kartellerna stärker sitt grepp över människors liv.

Stina Blomgren

Placering: Beirut, Libanon. Snart Stockholm

Bevakningsområde: Mellanösternkorrespondent. Snart utrikesreporter.

Fotograf Salim Alsabbagh och Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren Foto: Salim Alsabbagh, SVT

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet.

Om jag är på resa så börjar dagen ofta med live i Morgonstudion. Sedan frukost och inspelning av reportage. Det är det bästa med det här jobbet, människorna vi får träffa. Är jag hemma så söker jag alltid något visum för nästa resa, rekar på reportage och på vilka vi kan intervjua. 

2. Drömintervjun – och varför?

Just nu vill jag helst intervjua Hans Grundberg, FN:s särskilde Jemensändebud som lett arbetet och lyckats förhandla fram ett vapenstillestånd i Jemen – det första vapenstilleståndet som varat sedan kriget började för sju år sedan. 

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Det är mycket som händer, inte minst i Irak som saknar både statsbudget och regering nästan ett år efter valet och där demonstranter stormat parlamentet i sommar. En annan viktig fråga är klimatförändringar– under sommaren har vi sett dammstormar och extrem hetta i flera länder i Mellanöstern.

Se Stina Blomgrens och Niclas Berglunds möten med svenska IS-kvinnor i Roj-lägret i Syrien.

Tomas Thorén

Hör SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén kommentera regeringens beslut om att utlämna en man på Turkiets kravlista. Foto: SVT.

Placering: Istanbul, Turkiet

Bevakningsområde: Turkietkorrespondent

1. Beskriv en vanlig dag på jobbet

Om jag inte är med är med i Morgonstudion påbörjar jag varje dag med ett ro en timma i Istanbuls vattendrag Gyllene Hornet. Sedan börjar nyhetkneget. Läsa på, skicka mejl, planera lajvmedverkan och reportage. Har man tur får man också vara ute och prata med människor.

2. Drömintervjun – och varför?

Den turkiska popstjärnan Tarkan – spännande person som sällan pratar med media.

3. Viktigaste frågan i ditt bevakningsområde det närmaste året?

Den ekonomiska krisen och hur det påverkar Erdogan i valet nästa år. Men från ett svenskt perpektiv är det såklart Natofrågan.

Med kraftig inflation har ost blivit en lyxvara som många i Turkiet inte längre har råd med.

Samir Abu Eid

Placering: Beirut, Libanon

Bevakningsområde: Mellanösternkorrespondent

Samir Abu Eid använder en blomkruka som stativ. Foto: Iman Tahbaz, SVT

Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh möter människor som flyr undan striderna i norra Etiopien.

Carl Fridh Kleberg

Hör SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg söndagskvällens ryska beskjutningar mot köpcentrum och bostadshus. Foto: Lars Lyrefelt

Placering: Moskva, Ryssland

Bevakningsområde: Tillträdande Rysslandskorrepondent

SVT:s reporter vid frontlinjen dagen efter Rysslands invasion av Ukraina: ”Hörs detonationer hela tiden”

Bert Sundström

Placering: Moskva, Ryssland

Bevakningsområde: Rysslandkorrespondent

Bert Sundström gör sig redo för direkt-medverkan Foto: Anton Koposov, SVT

En av de stora snackisarna i Ryssland under 2021 var uppgifterna om Putins hemliga lyxpalats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.