Chile ställer in klimatmötet i december, det säger landets president Sebastian Piñera. Foto: Pedro Ugarte/Pedro Lopez/AFP/TT

Chile ställer in värdskapet för FN:s årliga klimatkonferens

Uppdaterad
Publicerad

Chile kommer inte att stå värd för handelsmötet APEC i november och klimatmötet COP25 i december. Mötena ställs in för att regeringen ska kunna fokusera på landets interna kris, meddelar Chiles president Sebastián Piñera.

Chile behöver lägga fullt fokus på att adressera de krav om social förändring som skakat landet under de senaste veckorna, sa Sebastián Piñera under en pressträff i presidentpalatset La Moneda.

Omgiven av sin utrikesminister och miljöminister beskrev han beslutet att ställa in de två mötena som ett ”svårt beslut” som orsakat ”stor smärta”.

– Vi förstår precis hur viktig APEC och COP är för Chile och världen, men vi har baserat vårt val på sunt förnuft. En president måste sätta sitt folk före allt annat, säger Sebastián Piñera, enligt den chilenska nyhetstidningen La Tercera.

Fokus på att återställa ordningen

Presidenten förklarade att beslutet grundat sig på de svårigheter landet upplevt de senaste veckorna i form av massiva demonstrationer. Han sa att regeringens huvudsakliga fokus nu behöver ligga på att återställa den allmänna ordningen och på att garantera befolkningens säkerhet.

I andra hand behöver Chile fokusera på att möta kraven på social reform och på att upprätta en dialog med befolkningen, resonerade presidenten.

FN:s årliga klimatkonferens, COP25, var planerat att hållas i Chiles huvudstad Santiago 2-13 december. APEC-mötet, eller Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbete, var planerat att hållas redan om två och en halv veckor, 16-17 november. På det mötet skulle USA:s president Donald Trump skriva på ett tillfälligt handelsavtal med Kina för att få ett slut på det 15-månader långa handelskriget. Vad som händer nu är oklart.

FN letar efter ny värd för klimatmötet

Protesterna som skakat Chile den senaste månaden hat hittills resulterat i 18 dödsoffer, omkring 7 000 gripna och en beräknad förlust på omkring 1,4 miljarder dollar för landets näringsliv, rapporterar AP.

Det är fortfarande oklart om de två mötena ställs in permanent eller om de kommer att arrangeras av en annan part istället.

FN håller just nu på att leta fram en ny plats för klimatmötet. FN-talespersonen Farhan Haq sa på onsdagen UNFCCC  som anordnar klimatkonferensen ”utforskar just nu alternativa värdalternativ.

Farhan Haq bekräftade också att Chiles president Sebastián Piñera hade pratat med FN:s generealsekreterare Antiono Guterres på telefon tidigare under onsdagen för att avsäga sig värdskapet.

Vad som händer med APEC-mötet är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer