Sebastian Piñera talar till nationen i presidentpalatset La Moneda. Foto: AFP PHOTO / CHILE'S PRESIDENCY / HO

Chiles president ber landets invånare om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Chiles president Sebastián Piñera ber nationen om ursäkt för att ha misslyckats med att hantera de sociala svårigheter som har lett till oroligheter i landet under de senaste veckorna.

– Jag erkänner bristen på insikt och jag ber mina landsmän om ursäkt, sade Piñera i ett tal från presidentpalatset i Santiago vid 22-tiden lokal tid.

Piñera lovade också förbättringar för breda grupper: Lägstapensionen ska höjas med 20 procent, minimilönen ska höjas till motsvarande drygt 4 600 kronor i månaden, läkemedel ska bli billigare för de fattiga och sjukvården ska reformeras, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har med ödmjukhet och tydlighet tagit emot budskapet som chilenarna har gett oss, sade Piñera.

Nytt socialt kontrakt

Talet hölls efter ett rundabordssamtal mellan politiker av alla färger i det uttalade syftet att mejsla fram ett nytt ”socialt kontrakt” för att förbättra villkoren för Chiles arbetar- och medelklass, skriver Reuters.

Reformpaketet är en ”enorm seger för våra medborgare”, säger socialisten Oscar Landerretche.

– Chilenarna har lyckats välta regeringens ekonomiska agenda helt över ända, säger han.

Nya protester planeras under onsdagen, bland annat en strejk som utlysts av facket vid den statliga gruvjätten Codelco.

Under de senaste dagarna har minst 15 personer dött i oroligheter som började med protester mot höjda avgifter i kollektivtrafiken. 5 400 personer har gripits under protesterna, enligt myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.