Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryssarna om chockhöjda räntan och den svaga rubeln i klippet. Foto: Reuters/EBU

Chockhöjning av styrräntan i Ryssland efter kraftigt fall för rubeln

Publicerad

Rysslands centralbank chockhöjde styrräntan till 12 procent, upp från 8,5 procent, på ett extrainsatt krismöte på tisdagen. Det var efter det kraftiga fallet för den ryska rubeln på måndagen som höjningen kom. Den åtstramade penningpolitiken väntas slå hårt mot ryska hushåll och företag.

På måndagen föll valutan under 100 rubel per dollar. Det är den lägsta rubelkursen sedan mars 2022.

Räntehöjningen – som kommer bara tre veckor efter en höjning på 1 procentenhet – syftar till att dämpa inflationsrisken, som ökar när rubeln tappar i värde.

Pressas av kriget

Rubeln fick omedelbart stöd från räntebeskedet, men är fortfarande en av årets förlorare på valutamarknaden med ett kursfall på över 22 procent mot dollarn sedan årsskiftet.

Den pressas bland annat av höga kostnader för Rysslands anfallskrig mot grannlandet Ukraina, minskade exportintäkter och ett tilltagande utflöde av kapital ur Ryssland.

Landets centralbank har inte lyckats bromsa den ryska valutans fall, trots att man ställt in sina planerade köp av utländsk valuta på den inhemska marknaden under resten av 2023.

Dämpar ekonomisk tillväxt

Iikka Korhonen, forskningschef på Finlands bank, säger till Yle att den kraftiga höjningen av styrräntan inte betyder att den ryska ekonomin är i kris eller att den skulle vara på väg att krascha.

– Rubeln är kanske i kris men inte hela ryska ekonomin.

Han säger vidare att höjningen dämpar den ryska ekonomiska tillväxten som väntades i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.