Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på kontoren när SVT hittar fakturor på bland annat choklad och plastklitoris. Foto: SVT

Chokladnota på 126 000 kr på Centerpartiets Brysselkontor

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets kontor i Bryssel beställde chokladrutor med toppkandidaten Emma Wiesners namn på och betalade med de så kallade kontorspengarna. Notan gick på 126 000 kronor. Det kan SVT avslöja i granskningen av EU-pengarna som ska gå till parlamentsledamöternas allmänna utgifter.

Varje månad får varje parlamentsledamot i EU parlamentet, förutom lön och traktamente, 50 000 kronor till ett speciellt konto. Pengarna ska användas till allmänna utgifter, som mobiler och laptops, trycksaker, representation, kontor i hemlandet. De kallas ofta ”kontorspengar”.

Ledamöterna behöver inte redovisa vart pengarna går, men fyra svenska partier, C, L, MP och V visar sina kvittopärmar på kontoret i Bryssel ändå, i linje med den svenska offentlighetsprincipen.

EU-val 2024

Köpte 50 000 chokladrutor

Och när SVT går igenom Centerpartiets pärmar hittar vi fakturan på 126 000 kronor. Den gäller 50 000 chokladrutor, med ekologisk, palmoljefri fair trade-choklad, med Emma Wiesners namn på. Totalt väger chokladen 250 kg.

– Det skedde ett misstag. Kontorspengarna ska inte användas så här, säger Emma Wiesner.

”Är enligt reglerna”

Hon förklarar att meningen var att använda upp helt andra pengar, som man kan få från partigruppen i EU-parlamentet för kampanjmaterial. Men när beställningen var gjord och fakturan skickades vidare till partigruppen blev det nobben eftersom man inte får använda de pengarna till ätbara kampanjsaker.

– Vi trodde vi hade fått godkänt, men det var bara för designen. Men det är enligt reglerna att betala med kontorspengarna i stället i ett sånt här fall, säger Emma Wiesner.

Fler har köpt kampanjmaterial

Och fler partier satsar kontorspengarna på kampanjmaterial av olika slag, om än inte med lika hisnande fakturor som resultat, visar SVT:s granskning.

Vänsterpartiet fick förra valrörelsen uppmärksamhet för sina inköp av 3D-klitorisar i plast. SVT:s granskning visar att inköpen har fortsatt, denna mandatperiod för 15 000 kr.

– De är feministiskt kampanjarbete. Vi har delat ut dem på seminarier. Det är samma typ av klitorisar som numera även RFSL och RFSU trycker upp, Malin Björk.

Se fler exempel på kontorsinköp och hör ledamöterna förklara sig i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet