Mike Pompeo och Vladimir Putin. Foto: TT

CIA-chef: Ryssland kommer att försöka påverka nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inte minskat sina försök att påverka allmänna val i Europa och USA, säger Mike Pompeo, chef för USA:s underrättelsetjänst CIA.

Han säger att han självklart är orolig för ryska påverkansförsök inför det stundande mellanårsvalet i november.

– Jag förväntar mig att de kommer att göra det, men jag är övertygad om att USA kommer att kunna hålla fria och rättvisa val och att deras inverkan inte kommer att bli så stor, säger han i en intervju med BBC.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Anses stå nära Trump

CIA har sedan valet 2016 hävdat att Ryssland blandade sig i valet genom att läcka kommunikation inom Demokraterna och översvämma sociala medier med desinformation, något som Donald Trump flera gånger avfärdat.

Vita huset har flera gånger anklagats för att inte ta hotet från Ryssland på allvar eller vidta tillräckliga åtgärder för att hindra påverkansförsök. Trots detta anses Mike Pompeo vara en av president Donald Trumps närmaste rådgivare.

Ser Ryssland som motståndare

I intervjun med BBC som gjordes i CIA:s högkvarter i Langley, Virginia, säger Pompeo att han främst ser Ryssland som en motståndare till USA, trots ländernas samarbeten när det gäller anti-terrorism.

– Det har inte skett någon signifikant minskning i ryska försök att påverka allmänna val i Europa eller USA, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Mer i ämnet