• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Vladimir Putin, Hillary Clinton och Donald Trump som ryska Matrjosjka-dockor.

CIA: Ryssland hjälpte Trump vinna valet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland la sig i presidentvalet i USA och främjade Trumps chanser att väljas till president. Det framkommer i en ny, hemlig rapport från CIA, samma dag som president Obama beordrade en full genomgång av alla cyberattacker under höstens valrörelse.

Enligt en ny, hemligstämplad analys från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA är det nu klarlagt att Ryssland aktivt engagerade sig för att hjälpa Donald Trump vinna det amerikanska presidentvalet. Detta skriver Washington Post.

– Det är underrättelsetjänstens uppfattning att Rysslands mål var att gynna en kandidat framför den andra, att hjälpa Trump att vinna, säger en källa som säger sig ha fått en dragning av rapporten, till tidningen.

Läckte mejl

Rent konkret ska personer kopplade till den ryska regeringen bland annat ha kommit över tusentals interna mejl inifrån det demokratiska partiet, så även från Hillary Clintons kampanjledare John Podesta.

Mejlen ska man sedan ha läckt till Wikileaks, som publicerade dem. Syftet var att skada Clintons chanser att väljas till president.

Enligt CIA-rapporten var personerna med rysk koppling kända inom underrättelsekretsar, och mejlläckorna var bara en del i en mycket bredare plan att smutskasta Clinton och stärka Trumps chanser att ta sig till Vita huset.

Det är diplomatisk praxis för alla länder att inte på något sätt försöka påverka utgången i ett annat lands demokratiska val.

Avfärdas av Trumpstaben

Donald Trumps stab avfärdar uppgifterna, och säger att CIA ”är samma personer som sa att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen”.

”Valet tog slut för länge sedan i ett av de största segrarna i historien. Det är nu dags att gå vidare och 'Make America great again',” skriver man i ett uttalanden.

Obama kräver utredning

Under fredagen krävde den avgående presidenten Barack Obama att cyberattackerna som genomfördes under valrörelsen utreds ordentligt, medan han ännu sitter kvar vid makten.

– Presidenten har beordrat säkerhetstjänsten att genomföra en fullständig granskning av vad som hände under valprocessen 2016, säger Lisa Monaco, Obamas rådgivare vid departementet för inrikessäkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.