Rekordfå röker i USA. Foto: TT

Cigaretter med mindre nikotin övervägs i USA

Publicerad

Amerikanska myndigheter vill få ned antalet rökare genom att minska nikotinhalten i cigaretter, men i EU och Sverige är det inte en metod som diskuteras.

– Om det kommer forskning som visar att det är bra kan EU intressera sig, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten.

Amerikanska hälsomyndigheten Food and Drug Administration vill minska mängden nikotin i cigaretter för att göra dem mindre beroendeframkallande.

Förhoppningen är att antalet vuxna rökare ska dala från 15 procent till endast 1,4 procent. Man räknar med att det skulle leda till åtta miljoner färre tobaksrelaterade dödsfall det här århundradet.

EU tror inte det hjälper

Hur mycket man skulle minska nikotinet med är ännu inte klart, rapporterar radiokanalen National Public Radio, men man talar om att sänka från dagens 1,1 till 1,7 milligram per cigarett till mellan 0,3 och 0,5 milligram.

Men i EU har man tagit en annan väg. 2016 infördes ett direktiv som tillåter högst 1 milligram nikotin per cigarett inom unionen, och att minska högstahalten från 1 milligram till 0,5 är inget man tror hjälper rökare.

– Tidigare kunde man märka cigarettpaket med hur mycket nikotin de innehöll, vilket gav industrin en möjlighet att marknadsföra lightcigaretter som mindre skadliga, men det finns inga bevis för det. Det finns ingen diskussion inom EU om att man ska skärpa nikotinhalten ytterligare, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndighetens enhet för tobaksprevention.

Det är dock något som kan komma att ändras om den amerikanska metoden visar sig vara framgångsrik, tror hon.

Rekordfå rökare

Antalet rökare i USA är i dag rekordlågt och allt färre röker även i Europa. Om det beror på statliga hälsokampanjer, höjda priser eller strängare reglering kring hur cigaretter paketeras är svårt att säga.

EU:s nuvarande utgångspunkt är att det inte är nikotinet som gör cigaretterna farliga.

– Nikotinet gör att du blir beroende, och det kan man bli oavsett om det är ett milligram eller 0,5, men det är alla andra förbrända produkter som du drar i dig som är sånt som orsakar cancer, säger Josefin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.