Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Foto: Erik Nylander/TT

Civil Rights Defenders – Register får inte grundas på politisk åskådning

Uppdaterad
Publicerad

Efter upploppen vid helgens G20-möte i Hamburg vill nu tyska regeringen att ett europeiskt register upprättas över vänsterextrema personer. Men enligt Civil Rights Defenders kan ett sådant register vara olagligt.

I Tyskland säger flera politiker att man nu måste göra mer för att stoppa hotet från vänsterextrema grupper. Ett av förslagen som lyfts fram är ett europeiskt register över vänsterextrema grupper och personer. Men att införa ett sådant register kan bli svårt, om inte omöjligt enligt gällande lagstiftning.

LÄS MER: Tyska regeringen vill registrera vänsterextrema grupper

– Nej det blir ju väldigt svårt. Den typen av register ska ju grunda sig på brottslighet och inte på politisk åskådning, säger Civil Rights Defenders chef Robert Hårdh till SVT Nyheter.

Bryter mot lagen

Enligt lagen får man inte upprätta register baserade på religion, etnicitet eller politisk åskådning.

– Inom ramen för internationella polissamarbeten finns det säkert listor över misstänkta. Men då har man dem utifrån den brottslighet som de har begått, säger Robert Hårdh.

Som exempel på olagliga register nämner han det uppmärksammade romregistret som Skånepolisen upprättade och blev fällda för. 

LÄS MER: Staten stäms för romregister

Annan kontext i Tyskland

Du kan inte heller upprätta ett register baserat enbart på medlemsskap i en viss organisation enligt Hårdh. 

Om man ska förstå förslaget måste man komma ihåg att det finns en annorlunda kontext i Tyskland, menar Hårdh. Där har man sedan länge ett förbud mot nazistiska organisationer och landet har också en historia av vänster-terrorism på 60- och 70talet.

Men det påverkar inte lagstiftningen kring personlig integritet som ser likartad ut i hela EU. Tyska regeringens förslag ser Erik Hårdh därför snarare som ett politiskt utspel än något som är genomförbart i praktiken.

LÄS MER: Kritik mot Merkel efter oroligt G20-möte

– Jag tror att det återstår jättemycket innan ett sådant register blir verklighet. Vad vi ser nu är en frustration över vad som skedde under mötet och naturliga poliskta reaktioner. Då blir det att man kastar ur sig allehanda tänkbara lösningar, säger Robert Hårdh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.