Michelle Knight, Amanda Berry och Gina DeJesus. Foto: Scanpix/montage

Cleveland-offrens första ord till världen

Uppdaterad
Publicerad

De hölls fångna i tio år. De våldtogs och misshandlades. I dag talar de tre Cleveland-kvinnorna för första gången till allmänheten, och tackar för allt stöd.

– Jag vill att alla ska veta hur glad jag är över att vara hemma hos min familj och mina vänner, säger Amanda Berry, ett  av kidnappningsoffren.

De tre kvinnorna framträder i en video som snabbt spreds på Youtube under tisdagen.

Kvinnor instängda i USA

Vill behålla sitt privatliv

Amanda Berry var den som, efter de tio terrorliknande åren i Ariel Castros hus, till slut lyckades rädda sig själv och de två andra kvinnorna genom att få en grannes uppmärksamhet. Grannen kunde sedan släppa ut henne, Gina DeJesus och Michelle Knight ur deras fängelse. Amanda Berry var 16 år när hon förlorade sin frihet.

– Jag blir starkare för var dag. Att få ha mitt privatliv har hjälpt mig otroligt mycket. Jag ber därför om att alla fortsätter att respektera vårt privatliv och ger oss tid att ha ett normalt liv, säger hon.

”Jag går med huvudet högt”

Även Gina DeJesus tackar omvärlden för stödet hon fått. Michelle Knight säger att hon inte vill slukas upp av hatet – hon vill gå vidare från mardrömmen.

– Jag må ha varit i helvetet och vänt. Men jag är stark nog att gå genom helvetet med ett leende på läpparna, huvudet högt och med mina fötter på jorden, säger hon.

Ariel Castro åtalas för kidnappning, våldtäkt och mord – sedan han framkallat ett missfall genom att slå en av de tre kvinnorna i magen då hon var gravid. Enligt delstaten Ohios lag riskerar han dödsstraff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor instängda i USA

Mer i ämnet