Hillary Clinton och Donald Trump är tillsammans de mest impopulära presidentkandidaterna i ett amerikanskt val någonsin. Foto: TT

Clintons e-posthantering väcker misstankar om korruption

Uppdaterad
Publicerad

När Hillary Clinton lämnade posten som utrikesminister för tre år sedan var hon enligt en nationell mätning den mest populära politikern i amerikansk historia. Men efter e-postskandalen och årets smutsiga presidentkampanj är förtroendet rekordlågt.

Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver i tjänsten som utrikesminister blev känt i samband med utredningen av attacken mot den amerikanska ambassaden i Benghazi. FBI har kallat hanteringen ”extremt omdömeslös”, men hon har aldrig fällts för att ha agerat brottsligt. 

Men för Ted Harvey, republikansk delstatssenator i Colorado och ledare för lobbyorganisationen Stop Hillary Pac, finns det redan tillräckligt med bevis för att Clinton hör hemma i fängelse. Enligt honom har hon bara varit framgångsrik på ett område: att lyckas med att undvika åtal. 

Agenda

– Tittar du på spåren av korruption som följt Hillary och Bill Clinton de senaste 40 åren så kan du se att hon är den mest korrupta individ som någonsin ställt upp i presidentvalet, säger han i SVT:s Agenda. 

Kopplas till donatorer

Den senaste veckan blev det känt att personer som donerat pengar till familjen Clintons stiftelse också getts möjlighet till möten med Hillary Clinton under hennes tid som utrikesminister.  

Uppgifterna blev kända när en konservativ aktivistgrupp begärde och fick ut 15.000 dokument från FBI:s utredning. Dokumenten innehöll arbetsrelaterad e-post som Clintons stab av olika anledningar inte lämnade över i den tidigare utredningen. De kommer nu att offentliggöras under hösten.  

– Det här är korruption på högsta nivå. Vill du få tillgång till utrikesministern och möjligheten att marknadsföra ditt företag i världen då måste du ge pengar till Clintons stiftelse, säger han.

”Bevisen kommer”

Det finns inga tecken på att Clinton ändrat USA:s hållning till följd av något möte med donatorer. Men Ted Harvey är övertygad om att det kommer att visa sig att hon ägnat sig åt en rörelse fylld av tjänster och gentjänster.  

 – När fler e-mails släpps kommer du att få se att det finns en koppling till vad Hillary Clinton har gjort. Du kommer att få se att det var många e-mails som de försökte radera som innehåller de här bevisen. 

Hillary Clinton har till sitt försvar sagt att hon varit helt öppen med vilka donatorer som fått träffa henne, till skillnad från familjen Bush som också drev en välgörenhetsstiftelse under George W Bushs tid som president.

”Andra hade blivit utkastade”

Men Ted Harvey är övertygad om att det aldrig förekom några möten mellan donatorer och presidenten på Bushs tid.  

– Om det fanns minsta bevis för det skulle du se det överallt i medierna. Om någon annan än Hillary Clinton hade gjort samma sak hade Demokraterna kastat ut dem och de hade slaktats i medierna.  Men av någon anledning så försöker man tona ner anklagelserna när det gäller Hillary Clinton. Hon kommer att ljuga och ljuga för det amerikanska folket så länge som det tjänar hennes mål att ta sig in i Vita huset och bli den första kvinnliga presidenten.

Vad blir konsekvenserna av två så impopulära presidentkandidater? Frida Stranne, forskare vid högskolan i Halmstad och Svenska institutet för Nordamerikastudier, gästar Agenda i kväll kl 21.15 i SVT2

Hillary Clintons e-post-konto

När Hillary Clinton blev utrikesminister i januari 2009 började hon använda sin privata e-post även för jobbmejl, trots att det stred mot Utrikesdepartementets policy.  

I september 2012 dödades fyra amerikaner i en attack mot ambassaden i Benghazi, Libyen. När attacken utreddes av personal på Utrikesdepartementet uppmärksammade de att Hillary Clinton, som då lämnat posten som utrikesminister, hade använt en privat e-postserver.

2014 tillsattes en särskild kommitté för att utreda attacken i Benghazi. Utrikesdepartementet lämnade över 15.000 dokument, varav en handfull bestod av Clintons e-post. Kommittén krävde att få se all e-post.  

Under 2015 lämnades mer än 30.000 av Clintons e-postmeddelanden över till utredningen och merparten blev med tiden offentliga. Hillary Clinton uppgav samtidigt att hon raderat 32.000 e-postmeddelanden som var privata.  

I april 2015 meddelade Hillary Clinton att hon ställer upp i presidentvalet.  

I juli 2015 inledde FBI en utredning av Clintons e-post-hantering. FBI ger Clinton kritik för att ha agerat omdömeslöst men anser inte att hon agerat brottsligt. Man konstaterar att bara ett fåtal e-mail innehöll säkerhetsklassad information och att det är osäkert om Clinton var medveten om det. 

I juni 2016 släppte Benghazi-kommittén sin rapport. De anser inte att Hillary Clinton begick något fel i samband med attacken mot den amerikanska ambassaden.

FBI meddelar i juli 2016 att man under utredningen kommit över nästan 15.000 nya dokument med e-post från Clintons tid som utrikesminister, som tidigare inte lämnats över. En konservativ grupp som på ideell basis granskar makthavare begärde att få ut dokumenten och fick rätt. Stora delar av dokumenten kommer att offentliggöras under hösten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet